Subtop | Lotje Schoots: “Ik wil kilometers maken met oog op de...

Subtop | Lotje Schoots: “Ik wil kilometers maken met oog op de toekomst”

Lotje Schoots - Grace of Rose KNHS Indoorkampioenschappen 2019 © DigiShots

Lotje Schoots was vanochtend oppermachtig tijdens de subtop wedstrijd van Horse Paradise Stables in Aalsmeer. Ze startte haar merrie Grace of Rose (v. Jazz) in de Prix St. George welke ze won met 69,19%. Daarnaast wist ze de Intermediaire I ook te winnen met 67,79%. Daarbij liet ze de concurrentie met ruim 4% achter zich. Schoots wil vooral kilometers maken met de nog enigszins onervaren Jazz-dochter. “Met oog op de toekomst wil ik haar ook in de moeilijkere proeven kilometers laten maken.”

Focus

Schoots wil haar merrie dus vooral ervaring op laten doen. En als het gaat zoals vandaag dan blijkt het een succesvolle manier van trainen. “Ik was eigenlijk best wel tevreden over vandaag, ze wordt eigenlijk steeds zekerder in de proef dus daar ben ik zelf dan wel heel blij mee. Er waren wel in beide proeven dingen die beter konden, dus de scores kunnen nog zeker vele hoger worden. Vandaag was er winst te behalen in het stap-gedeelte en konden de pirouettes echt wel beter, maar dat is dan weer iets om de komende weken aan te werken. Daarnaast vond ze in het begin de wedstrijdring best wel spannend. Net achter de C ligt best wel een grote sloot dus dat was wel een dingetje. Maar zodra je aan het werk gaat, gaat de focus aan en doet ze haar ding.”

Steady proeven

Schoots heeft de merrie als een geruime tijd in haar bezit. “Wij hebben haar als driejarige aangekocht. Grace is dus al jaren bij mij. Ik heb haar zelf opgeleid, doorgereden en uitgebracht tot dit niveau. Het fijne aan dit paard is dat ze heel goed kan verzamelen. Ze heeft een hele goede uitstraling en een super draf. En natuurlijk is het fijn dat ze daarbij hele steady proeven kan lopen.”

Basis

“Thuis train ik het meest op de basis. Dingetjes zoals gehoorzaamheid, nageeflijkheid en de lossigheid door het lichaam. Dat is voor haar het belangrijkst. Wanneer ik elke keer die oefeningen erbij pak wordt ze eerder chagrijnig. Dan wordt ze het een beetje zat en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus thuis doen we bijna alleen maar basistrainingen en dan neem ik haar mee op wedstrijd om de kilometers te maken.” Aldus de amazone. “Ik breng haar ook in de Inter I uit om haar ervaring op te laten doen. Ik heb haar in het verleden weinig uitgebracht, waardoor ze die ervaring mist. Hierdoor was ze op wedstrijd toch nog wel vrij groen. Dus voordat we verder gaan wil ik haar in de Lichte Tour nog net wat stabieler hebben.”

Wedstrijdmentaliteit

Schoots vindt wel dat haar paard een echte wedstrijdmentaliteit heeft. “Het is wel een hele slimme merrie. Zodra ze de ring binnenkomt weet ze wat er moet gebeuren. Dat is heel fijn en zeker als we het zelfde gevoel kunnen krijgen als dat ik thuis heb. Over twee weken hebben we bij ons thuis nog een wedstrijdje en dan is de volgende stop het Nederlands Kampioenschap. Dat is het plan voor deze zomer, maar daarna zou ik toch wel heel graag internationaal met haar starten!” 

Klik hier voor de andere uitslagen van de wedstrijd

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Instagram / Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: DigiShots

Reacties