Subtop | Loes van Gils: “Drie jaar geleden had ik dit nog...

Subtop | Loes van Gils: “Drie jaar geleden had ik dit nog niet gedacht!”

Loes van Gils - Davinci
Loes van Gils - Davinci KNHS Indoorkampioenschappen 2019 © DigiShots

Op de subtop avondwedstrijd in Neerijnen won Loes van Gils de tweede prijs in de Prix St. Georges. Met haar Davinci (v. Van Gogh) reed ze naar 67,868% in haar Lichte Tour proef.

De rubriek werd gewonnen door de debuterende Hero (v. Apache) met Emmelie Scholtens in het zadel. De combinatie reed 70,882% bijeen.

Extra aandacht

“Eigenlijk ging mijn proef heel erg fijn en liep hij de onderdelen goed door,” vertelt Van Gils. “De draftour was heel constant en over de galop was ik ook tevreden. De pirouettes verdienen nog wel aandacht maar ze gaan elke keer een stukje beter. De series zijn goed bevestigd en dat is een sterk punt van mijn paard. Al met al heb ik een hele fijne proef gereden en dat het dan door de jury bevestigd word is dat helemaal leuk natuurlijk!”

Dit was de vijfde keer in de Lichte Tour voor de combinatie. “Afgelopen winter reden we nog mee op het NK Dressuur in het ZZ-Zwaar. Half maart hebben we ons debuut gemaakt, ik wilde graag weten waar we stonden op dit niveau. Het was nog een beetje zoeken maar we reden al wel direct boven de 60%. In april zijn we nog twee keer gestart en dat waren wel fijne proeven. We kregen vaak terugkerend commentaar met ‘te kort in de hals’. Sinds eind april tot twee weken geleden zijn we aan de slag gegaan met het commentaar. Twee weken hadden we een derde prijs met 66,17% en vandaag al ruim anderhalf procent meer. We hebben de stijgende lijn te pakken en nu al twee keer achter elkaar!”

Aansprekend veulen

“Davinci is nu elf jaar en we hebben hem als veulen op de paardenmarkt in Hedel gekocht. Er zat een mooi papier bij en het was een aansprekend veulen. Als vierjarige zijn we aan de slag gegaan met hem en ik heb hem heel allround opgeleid. We reden dressuur, springen en eventing met mooie resultaten. Als vijfjarige werd hij Nederlands Kampioen bij de KWPN paardendagen. In datzelfde jaar werd hij tweede bij het NK in de klasse L eventing. Als zesjarige liep hij mee in het traject voor het WK jonge eventingpaarden en zou hij zijn debuut maken in de 1* wedstrijden. Helaas gooide een blessure en een operatie roet in het eten waardoor dat niet door ging. Ik heb hem voorzichtig opgebouwd en daar anderhalf jaar de tijd voor genomen.”

De ruin mag nu weer alles doen en zelfs weer springen en crossen. “We zijn nu zo in de stijgende lijn met de dressuur dat het moeilijk te combineren is met nog wat anders. We gaan nu kijken hoe ver we kunnen komen in de dressuur!”

Maximaal haalbare

Tot op anderhalf jaar geleden was Van Gils werkzaam in de paardensport. Ze is binnen de branche gebleven en is nu werkzaam bij JRS in Prinsenbeek. “Naast mijn werk heb ik nog drie paarden om te rijden en dat is nu wel even het maximaal haalbare. Ik heb nog een zesjarig springpaard en sinds vorige week de volle zus van Davinci. Die is net drie jaar oud en die gaan we rustig zadelmak maken. Aan het einde van het zomerseizoen zou ik heel graag Inter I willen starten. Daar werken we nu samen met Hans (Van Bedaf, red.) rustig naartoe en hij heeft de mogelijkheid om Internationaal te mogen starten. Voor nu wil ik de Prix nog wat strakker afwerken. Davinci heeft een echte wedstrijdmentaliteit en weet heel goed wanneer het in de ring moet gebeuren. Hij zal het altijd voor me doen en heeft drie hele goede basisgangen. In de draf heeft hij veel kwaliteit om te sluiten en ik vind het een heel bijzonder paard. Als iemand me drie jaar geleden had verteld waar we zouden staan dan had ik het niet geloofd!”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties