Subtop | Liseon Kamper: “Onze sport moet moderner”

Subtop | Liseon Kamper: “Onze sport moet moderner”

0 3521
Liseon Kamper Bol - Dance Little Diamond Subtop 2017 © DigiShots

Liseon Kamper was tijdens de Subtopwedstrijd in Varsseveld een uitzondering: als één van de weinigen startte zij in zomertenue. Ze bewees dat je geen slipjas nodig hebt om op hoog niveau een proef te kunnen winnen, want met Dance Little Diamond (v. Valdez) schreef Kamper de Grand Prix op haar naam met ruim 64%.

Niet van deze tijd

“Het was warm vandaag, niet zo erg als de afgelopen dagen, maar nog steeds geen weer voor die dikke slipjas,” vertelt Kamper. “Je mag gewoon in zomertenue starten, maar niemand doet het. Ik dacht: ik trek de stoute schoenen aan en ik ga wel in zomertenue starten. Het is toch niet van deze tijd dat iedereen die jassen aan blijft trekken? Wij zijn zo militaristisch opgevoed, er moet echt een keer een bezem door de kledingregels heen. En ik mag het zeggen, want ik ben al een oudere vrouw dus ik weet zelf ook niet beter dan dat deze tenue gedragen wordt. Tegenwoordig heb je zulke mooie sportkleding, het wordt tijd dat er een keer een groepje mensen even flink aan de deur rammelt bij de FEI en de KNHS zodat de voorschriften echt gaan veranderen. Andere sporters lopen ook niet rond in kleding die tientallen jaren geleden bedacht is, het is hoog tijd voor verandering in onze sport.”

Samen leren

Het dragen van zomertenue deed in ieder geval geen afbreuk aan de beoordeling, getuige de eerste plaats. Er valt volgens Kamper echter nog genoeg te leren. “Ik moet echt leren om foutloos door die proeven heen te sturen. Aan mijn paard ligt het niet, die kan alles en doet altijd zijn best. Maar vandaag mislukten er wel een aantal dingen, we kunnen makkelijk 68% of meer scoren als die dingen wel goed goed gaan. Het blijft een uitdaging om steeds beter te worden, we zijn samen nog steeds aan het leren. Ik houd niet van bombarie, het is leuk als je een paard hebt wat uit zichzelf heel spectaculair beweegt. Maar voor mij ligt de nadruk op een harmonieuze en gelijkmatige proef.”

Dipje voorbij

“Het overall gevoel was wel heel fijn vandaag, ik heb wel fijn gereden. We hebben een tijdje in een dipje gezeten maar komen daar nu uit. Hoe zo’n dip ontstaat, geen idee, het gebeurt gewoon. Hoewel ik wel wat toeziende oogjes hier en daar heb, ben ik eigenlijk al twee jaar zelf aan het trainen. De laatste tijd ben ik weer wat andere dingen aan het uitproberen in de training, en dat lijkt goed uit te pakken. Ik kan Dance Little Diamond nu ook veel mooier open in de hals voorstellen, dat was voorheen nog wel eens moeilijk.”

Overwinning Z2

Kamper had nog een ijzer in het vuur vandaag, maar dan in de klasse Z2. Ook deze rubriek werd gewonnen. “Dat was met It’s a Pleasure, een zesjarige Arlando. Die startte ik vandaag voor het eerst in de Z2 en hij behaalde direct 68%. De tweede proef was iets te veel voor hem, achteraf had ik het bij één proef moeten houden. Maar ook daarin deed hij nog prima zijn best en liep hij ook nog naar een winstpunt. Een fijn paard waar ik veel van verwacht!”

Uitslagen

Liset Gaastra en Zep (v. Sir Sinclair) waren in beide ZZ-Zwaar proeven de koplopers, zij scoorden 60% en 62,36%. In de Lichte Tour was Frederike Gotink met Guess (v. Olivi) tweemaal de duidelijke nummer één. De Prix St. Georges wonnen zij met 66,47% en de Intermediaire I met 67,28%.

Uitslagen Subtop Varsseveld 27-7-2019

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

Reacties