Subtop | Lisanne Veenje: “We mogen weer internationaal op pad”

Subtop | Lisanne Veenje: “We mogen weer internationaal op pad”

Lisanne Veenje - Wirdmer Fan e Boppelannen Beoordelingsmoment Exloo 2020 © DigiShots

Lisanne Veenje wist een nieuw persoonlijk record te vestigen met Friezen Exclusiv Wirdmer. De combinatie reed 66,5% bijeen op het Kadervormingsmeetmoment in Exloo. Ze kwamen uit in de koningsklasse van de dressuur, de Grand Prix.

Juryverschil

Veenje vertelt “Ik ben er echt heel erg blij mee. Helaas hadden we te maken met een groot juryverschil. We kregen 69%, 68,5% en 62%. Hij was voor mijn gevoel heel erg scherp. Ik had zelf het idee dat alles lukte waarop we hadden geoefend. Met binnenkomen sprong hij een wissel voor x. Thuis had ik de zig-zag zo goed voor elkaar dat ik dacht die gaan we nu ook goed doen. Tijdens de inzet dacht ik wat doe ik nou? Dat kostte een telfout maar we konden ons goed herpakken. Voor de rest was het gevoel super. Hij bleef heel mooi gedragen naar boven. Gelukkig konden de andere twee juryleden dat net zo waarderen als mij. Ik vond de scores echt gaaf, daar hebben we zo lang naar toe getraind.”

Grote wissels

De combinatie kreeg veel achten voor de piaffe en passage. “Ik had zelf veel moeite met de pirouettes. Daar zijn veel de laatste tijd hard op getraind” aldus Veenje. Ze kregen op het meetmoment achten voor de pirouettes. Ze vervolgt “De drafappuyementen kan hij heel sterk, dan blijft hij mooi in de takt en het ritme. Ook springt hij hele grote wissels maar de eners wel op zijn eigen manier. Dat kost hem heel veel kracht en die mogen nog wat rechter. De wissels om de twee kan hij wel heel mooi groot en recht springen.”

Onder de indruk

Wirdmer is eigendom van het Oostenrijkse Friesen Exklusiv van de familie Prexl. Veenje vertelt “Ik rij hem nu twee jaar en we zijn in het ZZ-Zwaar begonnen. Ik mag hem blijven rijden zo lang we blijven groeien. Het gaat tot nu toe heel goed en de eigenaar geniet ervan. Hij komt meestal één keer per maand kijken. Het is gaaf dat deze samenwerking op je pad komt. Het protocol was om van te dromen, ik ben er nog onder de indruk van. Ik wist wel dat we het konden maar je moet het toch doen. Iedereen zei altijd als de puzzelstukjes allemaal passen dan gaan jullie 70% rijden. Met een Fries is het toch anders, ze bewegen heel groot maar zijn ook heel imponerend.”

Internationaal

De combinatie voldoet met deze score aan de eisen om internationaal op pad te gaan. “Je moet nu twee keer 65% rijden op een kadervormingswedstrijd. Dat is gelukt dus we kunnen weer los. Ik heb al wel wat opgegeven maar het is nu de vraag waar we naar toe mogen. Ik hoop dat we binnenkort weg kunnen. Vorig jaar zijn we twee keer internationaal gestart in de Grand Prix. Op dit moment zijn we de enigste combinatie vanuit Nederland die met een Fries internationaal mag starten” vertelt Veenje enthousiast.

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Digishots

Reacties