Subtop | Linda van Akere: “Met een fijn paard kun je tenminste...

Subtop | Linda van Akere: “Met een fijn paard kun je tenminste verder”

0 1783
Linda van Akere - Lieberg van het Rozenhof Stal van de Sande Dressuurtalent 2015 © DigiShots

Linda van Akere en Lieberg van het Rozenhof (v. Spielberg) debuteerden vandaag in Udenhout in de subtop. En met succes, want het duo keerde huiswaarts met een eerste en een tweede plek met scores van 66,4% en 65,6%. “Het is voor ons beide de eerste keer dat we ZZ-Zwaar gestart hebben, dus als het dan zo eindigt is het fantastisch!” Begint de amazone uitgelaten te vertellen.

Goede beoordeling

“Ik heb een super fijne, relaxte en foutloze proef kunnen rijden, dus dan kan ik niet anders dan hartstikke tevreden zijn. Echt wel! Ik was vooral blij met het draf stuk. We hebben de laatste tijd echt getraind om hem hierin sterker te maken en dat pakt hij heel erg goed op. Dat zag je in de cijfers voor de onderdelen terug, maar ook in de beoordeling op het eind. Verder was ik heel erg blij dat de jury zijn houding, aanleuning en het complete beeld goed vond.”

Fijn paard

De amazone kreeg complimenten van beide jury’s. “Ze gaven aan dat ze het een fijn paard vonden. Daar ben ik misschien nog wel blijer mee dan hoge punten voor onderdelen. Want als je een fijn paard hebt, kun je verder. Dus dat doet mij zeker goed!”

Op de goede weg

‘Goofy’ zoals Lieberg van het Rozenhof door zijn eigenaresse wordt genoemd, staat al zes jaar bij Van Akere op stal. “We hebben hem als hengst gekocht toen hij drie was bij de fokker in België. Je droomt natuurlijk altijd van de subtop. Op een gegeven moment merkte ik dat we op de goede weg zaten, maar als het dan echt lukt is dat wel heel erg gaaf.” 

Indoor Brabant

“We hebben een keer een bronzen medaille gehad in de B, een zilveren in het L2 en in 2017 waren we Nederlands kampioen in het M1. Dat zijn toch wel hele mooie dingen om mee te mogen maken. Een paar weken hebben we ons ook gekwalificeerd voor het ZZ-Licht op Indoor Brabant, dus daar gaan we de kür op muziek rijden. Je hoopt het stiekem een keer mee te mogen maken, maar nu is het echt een droom die uitkomt.”

Vogelvlucht

Van Akere vervolgt: “Het is wel een paard met een duidelijke eigen wil, maar gelukkig is de bereidheid om te werken er wel. Vanaf zijn vijfde ben ik gaan lessen bij Marcel Sterrenburg en vanaf dat moment is het in vogelvlucht gegaan. In de zes jaar dat ik hem heb ben ik ook nog drie keer moeder geworden, dus tussendoor hebben we het wel een aantal keer rustiger aan gedaan.”

Kunstje herhalen

De Spielberg-nakomeling was lange tijd het enige paard van Van Akere, maar daar is verandering in gekomen. “Drie jaar geleden hebben we weer een veulentje gekocht. Dat is een Alexandro P uit een Elite merrie van Ferro, en die is net zadelmak en doet het ontzettend goed. Dus ik hoop dat ik met dat paard hetzelfde kunstje kan tonen” vertelt de amazone lachend. 

Plezier

“Het is natuurlijk heel leuk om te zien dat de paarden die je zelf hebt opgeleid het op wedstrijd zo goed doen. Maar ook het omgaan met de paarden, het trainen, het voelen dat je daarin ook allemaal stappen maakt en dat je merkt dat je er zelf handiger in wordt, zijn dingen waar ik heel veel plezier uit haal. Ik besef me heel goed dat ik van elk moment moet genieten. Nu gaat het goed, maar er hoeft maar iets kleins te gebeuren en het kan er helemaal anders uitzien. Daar ben ik me zeker van bewust.”

Bevestigen

Het doel van de amazone is om nette proeven te rijden. “Het is voor mij de eerste keer op dit niveau, dus ik wil de proeven sowieso beter leren kennen. Het verschil tussen wat ik thuis laat zien en op wedstrijd is nog erg groot, dus ik wil de scores omhoog krijgen. De droom voor de Lichte Tour is er al wel, maar de Grand Prix is echt nog wel heel ver weg. Het gaat voorlopig gewoon om de onderdelen te bevestigen zodat ik in de volgende klasse goed meekan” besluit de amazone.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties