Subtop | Laurens van Lieren: “Ik ben het aan mijn paard verplicht”

Subtop | Laurens van Lieren: “Ik ben het aan mijn paard verplicht”

Laurens van Lieren - Imposant Jumping Amsterdam 2019 © DigiShots

In Soest reed Laurens van Lieren afgelopen zaterdag met zijn zevenjarige Imposant (v. Everdale) twee keer naar de overwinning in het ZZ-Zwaar. De eerste proef van de combinatie werd beloond met 68,571% en voor de tweede proef kregen ze 70,367%. 

Nergens in de problemen

Van Lieren vertelt: “Het was zaterdag pas de tweede keer dat ik met hem startte. Vorige week in Houten was de eerste keer en toen was het een beetje alles of niets. Toen had ik negens, maar ook drieën op mijn protocol. Nu had ik thuis iets meer proefgericht getraind en in de proef een beetje de kerk in het midden kunnen houden. Hij liep twee hele makkelijke proeven en zat hij nergens in de problemen. Ik ben heel blij met hoe hij zich in de ring heeft kunnen inzetten.”

Potentie

Imposant is een paard dat heel werkwillig is en volgens Van Lieren past hij ook goed bij hem. “Hij heeft een goede motoriek en heeft veel expressie in het voorbeen, het is echt een krachtpatser. En ik houd daar wel van”, lacht hij. “Ik heb graag paarden die mij het gevoel geven dat ze het werk goed aankunnen. Imposant is nog jong, maar ik weet nu al dat het een goed Grand Prix paard kan worden.”

Steeds beter

“Vorige week en afgelopen wedstrijd, waren zijn eerste twee ‘normale’ wedstrijden. In het verleden heeft hij wel veel jonge paarden-wedstrijden gelopen, en dat deed hij ook goed, maar ik denk dat hij naarmate het niveau vordert steeds beter uit de verf gaat komen. Het is een paard met veel talent voor de piaffe en passage, daarbij is zijn galop-tour heel goed en heeft hij een goede coördinatie.”

Souplesse, kracht en draagvermogen

De combinatie is op dit moment in de training veel bezig met de afwerking en de lossigheid. “Dat waren nu de dingetjes die ik in de proef nog moet verbeteren. Bij bepaalde onderdelen moet hij nog wat beter in balans blijven. Zodat hij net nog even wat makkelijker van achteruit kan blijven dragen en je aan de voorkant weinig ziet veranderen. Ik denk dat dat met name veel met souplesse, kracht en de ontwikkeling van het draagvermogen te maken heeft. De potentie heeft hij zeker, maar het moet nog net wat beter afgewerkt worden.”

Geen haast

Over zijn korte termijn toekomstplannen zegt hij het volgende: “Ik heb geen haast! Als we nu even kijken naar het NK, hoop ik dat hij daar zeker wat ervaring op kan doen. Het gaat mij nu niet zozeer om de prijzen winnen, maar het gaat er meer om dat hij een keer een kür op muziek loopt en in veel verschillende ringen zijn ding doet. En dan komt het indoorseizoen eraan.” 

Grand Prix

“Dan wil ik wel Lichte Tour gaan starten en wat leuke wedstrijd meepakken. Eventueel kunnen we ook internationaal weg, want ik heb nu één Grand Prix paard, maar een tweede en een derde zitten er aan te komen. Dan zou hij mooi in de Lichte Tour mee kunnen. Ik hoop hem vandaag over een jaar wel Grand Prix-klaar te hebben. En dan zou het mooi zijn als hij eind volgend jaar zijn debuut in de zwaarste klasse kan maken, maar hij moet er goed klaar voor zijn.”

Ontspanning en plezier

Van Lieren vindt dat hij het aan zijn paard verplicht is om ervoor te zorgen dat het rijden van een proef makkelijk is. “In het verleden heb ik te vaak een proef gereden met het gevoel dat we het moesten overleven. Je weet dan wel dat je paard de oefeningen kent, maar toch voelt het niet lekker. Ik heb hele goede paarden staan en heb voor mezelf het besluit genomen dat ik 100% zeker wil zijn dat mijn paarden het heel goed aan kunnen en het voor hen makkelijk is. We moeten allebei met ontspanning en plezier een Grand Prix-proef doorrijden en dat kost gewoon tijd en training”, besluit Van Lieren.”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Vergelijkbare artikelen

Reacties