Subtop | Larissa van Craaikamp: “Don was altijd de underdog, maar komt...

Subtop | Larissa van Craaikamp: “Don was altijd de underdog, maar komt nu echt goed tot zijn recht”

Larissa van Craaikamp - Don Camillo
Larissa van Craaikamp - Don Camillo Subtop 2017 © DigiShots

Larissa van Craaikamp bemachtigde gisteren in Velsen-Zuid het startbewijs voor de Grand Prix. Dit deed ze met haar Don Camillo (v. Tuschinski) die geheel tegen haar verwachtingen in een super relaxte proef liep. Volgens de amazone zou het goede gedrag van haar paard wel eens te maken kunnen hebben met haar eigen ontspannen houding.

Lange pauze

De amazone begint enthousiast te vertellen. “Ik ben heel heel heel blij! Ik had niet verwacht dat mijn inter II debuut zo in één keer zou lukken. In principe had ik er wel een paar keer voor uitgetrokken omdat ik dacht dat het wel even zou duren voordat ik 60% zou rijden. Het moet natuurlijk in de proef ook allemaal lukken. Het kan thuis goed gaan, op het losrij-terrein kan het goed gaan, maar dan moet het in de proef zelf ook gebeuren. Vorige week had ik hem voor het eerst na 14 maanden weer gestart. Dat komt omdat ik zwanger ben geweest en toen alles eenmaal weer op de rit was, begon de corona. Vorige week reed ik de Inter I om te oefenen en dat ging tegen mijn verwachting in super relaxed.”

Eindelijk 12 jaar

De bijnaam van de Tuschinski-nakomeling is dan ook ‘Turbo-Don’. “Vroeger ging hij altijd heel erg hard in de proef. Het was altijd rennen, veel spanning en alles loste hij ook op met rennen”, legt Van Craaikamp uit. “Mijn vriend zei altijd “wacht maar, hij gaat het pas doen in de Grand Prix als hij 12 is.” Ik kwam af en toe een proef uit en dan had ik echt zes keer aan de noodrem moeten trekken omdat hij zo hard ging. Nu zegt mijn vriend “zie je wel, hij gaat het pas doen als hij 12 is.” Hij is nu 12 en nu doet hij het”, lacht de amazone. “Dat is echt heel grappig. Hij heeft de rust, hij kan het aan en alles valt nu op z’n plekje. Ik ben echt waanzinnig blij met hem.”

Goede cijfers

“Het verbaasde mij eigenlijk dat de galop-serie heel erg goed ging. In de wissels om de pas maakt hij thuis soms een foutje.  En met losrijden ging ik even oefenen en ging het ook nog niet vanzelf, maar in de proef lukte het gewoon! Dat verbaasde mij heel erg en voor de andere oefeningen had ik ook allemaal goede cijfers. De piaffe en passage haperden nog wel links en rechts, de overgangen waren nog niet helemaal mooi, maar ik haalde het op met de goede dubbele cijfers van de rest. Ik had zevens voor de series, de pirouettes en hij was ook erg rustig in de stap.”

Meetmoment

Amazone en paard waren beide erg relaxed dit keer. “Ik had eigenlijk geen verwachtingen, ik dacht ‘het is toch een meetmoment en er staat niemand aan de kant’. Vanwege de corona mag er natuurlijk niemand komen kijken, dus wat dat betreft ging ik er heel relaxed in”, lacht Van Craaikamp. “Dat ze het geen wedstrijd noemen is misschien dan ook een voordeel. Of je het een meetmoment noemt en daarbij bedenkt dat er niemand aan de kant staat te kijken, of dat het een wedstrijd is en het volle bak is, dat maakt op het mentale vlak best wel veel uit.”

Zonder druk rijden

“Ze hadden de uitslag ook niet op internet gezet. Dan kunne mensen ook niet de uitslagen terugkijken en dan vind ik het prima om een keer hele lage punten te rijden. Dan zie je, dan ga je er makkelijker in zonder druk en dat gaat het! Ik had nu 60,44%, niet heel spannend, maar we hebben het wel gehaald. De piaffe en passage is voor ons de eerste keer, we hadden wat haperingen, dus dat moet zeker nog beter. Maar dat komt allemaal goed. Veel oefenen!”

Underdog

Van Craaikamp kocht Don Camillo als vierjarige. “Ik heb hem al een hele poos, maar de laatste tijd was hij wel de underdog. Wij hebben nog twee andere goede merries staan en daar ging ik lekker mee op wedstrijd. Hij bleef wat meer thuis, omdat de merries wat meer uitblonken. Hij kon in de proef ook gaan rennen, wat hem op wedstrijd toch niet zo makkelijk maakte. Ik heb hem thuis lekker doorgetraind. En omdat hij de underdog was, had ik ook niet zoveel verwachtingen van hem. Als je er dan wat minder druk op jezelf en op de prestaties legt, dan komt het veel meer vanzelf en naar je toe. Hele hoge verwachtingen hebben is wel een foutje wat ik soms maak. Het blijft natuurlijk een jurysport. Doordat ik er nu blanco inging kwam hij tot zijn recht.”

Goed bevestigd

De amazone had een plan gemaakt richting de Grand Prix. Echter zijn ze al eerder dan gedacht bij de koningsklasse beland. “Ik wil nog wel een paar keer extra oefenen hoor voordat ik de Grand Prix start. Die proef is toch nog wel een heel stuk moeilijker met onder andere die zigzag en veel meer piaffe en passage. Dus ik denk dat ik nog een aantal keer Inter II start zodat die piaffe en passage goed bevestigd zijn. Dat doe ik nog even eerst en dan zien we wel hoe dat uitpakt. Ik had er sowieso wel even de tijd voor genomen omdat ik dacht dat het wel even zou duren”, besluit de amazone vrolijjk. 

Zie ook: Larissa van Craaikamp: ‘Ik zeg liever hup dan ho’

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties