Subtop | Karolien Nefkens: “Het is een bovengemiddeld intelligent paard”

Subtop | Karolien Nefkens: “Het is een bovengemiddeld intelligent paard”

0 1738
Karolien Nefkens - De Mersken Horsea’s Ipache (v. Apache) © DigiShots

Op de subtopwedstrijd in Exloo mocht Karolien Nefkens twee keer het oranje lint ophalen. De amazone had haar zelf-opgeleide De Mersken Horsea’s Ipache (v. Apache) onder het zadel. De combinatie kreeg in de eerste ZZ-Zwaar proef 65,21% en proef 36 was goed voor 64,21%. 

Boven verwachting

Nefkens vertelt na haar proef: “Ik ben heel tevreden. Ik heb dit paard zelf gefokt en zelf-opgeleid en hij wordt pas zeven dit jaar. Hij heeft eigenlijk altijd boven verwachting gepresteerd en hoe hoger we komen, hoe beter hij wordt.”

Wennen

Gisteren kreeg de combinatie vooral voor de uitgestrekte gangen en pirouettes hoge punten. “Eigenlijk zouden we op alle onderdelen hoog moeten kunnen  scoren” begint de amazone lachend te vertellen. “Het zit hem vooral in de afwerking. Die moet gewoon beter. Maar we zijn beiden nog heel groen op dit niveau. Ik heb nooit hoger gereden dan het Z2, dus in de series is het nog een beetje wennen.”

Ongein

“Het is denk ik een bovengemiddeld intelligent paard. Dus zoals ik net al zei, hoe moeilijker het wordt, hoe meer plezier hij uit zijn werk haalt. Toen hij nog écht jong was begrepen we elkaar soms niet helemaal. Dan was hij snel verveeld en ging hij daardoor ongein uithalen. Nu merk ik dat hij wacht op wat er gaat komen, dat hij mee gaat denken en vooral dat hij het leuk vindt.” 

Begrip

“Het was niet echt een probleem hoor. We hebben altijd goed gescoord. Als jong paard heb ik hem gewoon heel veel tijd gegeven om hem te laten wennen aan wat we verwachten. Hij had destijds heel snel stress. Nu merk ik dat als we rustig de baan verkennen hij weet wat hij moet doen. Dus we zijn elkaar echt gaan begrijpen.” Vertelt de amazone verder. 

Droom

Het liefst van alles wil de Nefkens ooit internationaal rijden. “Ik heb nog nooit zo hoog gereden als nu, dus voor nu wil ik echt die percentages omhoog. Maar internationaal rijden is mijn droom. Ik denk dat dit paard die mogelijkheden zeker heeft.” Nefkens is met de Mersken Horsea’s Ipache aangesloten bij Mei Grand Prix Nei Grand Prix en krijgt les van Sjak Laarakkers. “Komend jaar wil ik me echt gaan richten op de afwerking. Daarnaast zou het fijn zijn als we straks richting de 68/70% kunnen rijden. Het blijft natuurlijk nog wel een enorm jong paard, dus we doen het rustig aan” besluit de amazone. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties