Subtop I Karin Lengkeek-de Baat: ‘Het is nog heel onwerkelijk’

Subtop I Karin Lengkeek-de Baat: ‘Het is nog heel onwerkelijk’

0 1161
Karin Lengkeek-de Baat

Voor amazone Karin Lengkeek-de Baat was de overstap naar de subtop geen gemakkelijke. Toen het eenmaal zover was, kwam een meisjesdroom uit.

“Die slipjas is mijn droom vanaf dat ik een klein meisje was,” vertelt de amazone. “En nu doen we toch leuk mee, heel onwerkelijk is het nog.”

Amadeus

Lengkeek-de Baat rijdt niet onverdienstelijk in de Prix St-Georges met de 10-jarige Early Black (v. San Remo), maar had haar hoop eigenlijk gevestigd op haar tuigpaardruin Amadeus. De amazone kocht deze zoon van Larix als veulen, toen ze zelf nog studeerde. “Ik was toentertijd Z2 startgerechtigd en zocht een opvolger voor mijn toenmalige paard. Een zwart hengstveulen was een droom, ik vond ‘m gewoon meteen fantastisch. Bovendien kon ik hem betalen, ook zonder sponsors of rijke ouders.”

Amadeus is inmiddels veertien. “Zijn dressuurcarrière liep voorspoedig tot aan het ZZ-licht. Voor de overstap naar het ZZ-Zwaar vind ik het zelf gewoon nog niet goed genoeg. Bovendien moet je wel heel leuk door de ring gaan wil de jury je met zo’n paard waarderen. Het kost best veel moeite om de punten bij elkaar te sprokkelen.”

Hop, hop, hop

Dat komt volgens de amazone onder meer omdat haar tuigpaard niet uitermate spectaculair is om te zien. “Hij is wat rechter in zijn lijf en wat grover dan ‘gewone’ dressuurpaarden. De oefenen doet hij prima, maar de andere paarden lijken te zweven door de baan en hij is meer ‘hop, hop hop’ zeg maar. Hij is heel basis en heeft niks extra’s tegenover paarden die in drie passen uitgestrekte draf aan de andere kant van de ring zijn.”

Goed management

Ter aanvulling kocht Lengkeek-de Baat de inmiddels 10-jarige Early Black. Ook met hem was de weg naar de subtop geen gemakkelijke. “We hebben behoorlijk getobd met zijn gezondheid. Ik kreeg hem heel lastig op gewicht. Mara van Hoey Smith, waar ik heel lang heb gelest, heeft me daar heel erg bij geholpen; we zijn er best even mee bezig geweest. Het bleek een kwestie van goed management, waar ook mijn hoefsmid en de dierenarts bij betrokken waren. We hebben onder meer het hooi laten analyseren. Daardoor weet ik precies waar ik het voer aan moet vullen en daardoor is Early Black echt verbeterd. Dat merk je aan alles. Vroeger lag na twee proefjes zijn tong op de grond, nu kan hij dat makkelijk hebben. Hij blijft gaan.”

Afgelopen zondag reed de combinatie in Delft onder meer tegen de wereldkampioenen, Charlotte Fry en de KWPN-hengst Glamourdale. “Dat vind ik fantastisch. Aan de ene kant vraag ik me af ‘wat doe ik hier?’ en aan de andere kant is het een eer om daartussen te rijden.”

Gedragenheid en verbinding

De amazone uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk, die parttime als operatie-assistente werkt, traint inmiddels bij Hans Bernoski. “Dat werpt echt zijn vruchten af, de winstpunten vliegen me om de oren. We werken onder meer aan meer gedragenheid en een mooie verbinding. Daarnaast doen we veel proefgerichte trainingen, waarbij ik me onder meer richt op een goede voorbereiding op de oefeningen, zodat Early Black zich bijvoorbeeld meer kan zetten voor pirouettes. Ook werken we aan de rechtheid, onder meer in de voorbereiding naar de series en de lijn tussen de series. Echt de puntjes op de i. Wanneer in een lijn van vijf wissels de laatste wissel scheef is, dan staat dat gelijk op je protocol. Goed mijn been erbij houden en denken aan de afwerking levert nu 7-ens op.”

Kilometers maken

Die groei is nu ook bij haar andere paard Amadeus merkbaar. “Dat goede gevoel dat ik met Early heb, wil ik nu ook bij hem en daar wordt hij weer beter van. Ik merk het effect van meer kilometers maken, waardoor  hij ook ronder wordt en de verbinding mooier is  Die overstap naar de subtop gaat met hem ook gebeuren. Zeker weten!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Diane Bloemendaal

Vergelijkbare artikelen

Reacties