Subtop | Judith Rijpkema: “Ontzettend leuk dat je door de juiste africhting...

Subtop | Judith Rijpkema: “Ontzettend leuk dat je door de juiste africhting zo ver kan komen”

Judith Rijpkema - Geisha © Bart Water

In Lisserbroek noteerden Judith Rijpkema en Geisha (v. Florencio) een score van 68,824% in  haar tweede Intermediaire I-proef. Volgens de amazone zit er zeker nog rek in de score, als ze het gevoel dat ze had tijdens het losrijden maar vast kan houden.

Stuurwerk

Rijpkema vertelt: “Ik heb echt kunnen rijden zoals ik wilde rijden! De Inter I-proef vind ik best wel moeilijk, er zit namelijk heel veel stuurwerk in. En dit was pas de tweede keer dat ik met haar in deze klasse startte. Hiervoor heb ik wel met de moeder van Geisha op dit niveau gereden, maar dat is al een hele tijd geleden. Ik merk dat ik in deze proef anders aan rijden toe kom dan in een Prix St. Georges proef.”

Uitschieters

“Het verschil zit hem ook echt in het stuurwerk, je gaat alle kanten op”, lacht de amazone. We moeten er allebei heel erg aan wennen, maar het ging deze keer heel erg goed. Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten, maar ik ben heel blij met Geisha.” De proef was gemiddeld gezien goed, maar de amazone had ook positieve uitschieters op haar protocol. “Ik had een aantal achten. Voor de serie om de twee, de verzamelde stap en de uitgestrekte stap en draf.”

Zoals thuis

“Dat ging allemaal hartstikke leuk, maar de pirouette naar links ging ook goed! Dat is iets waar ik zelf heel erg blij van word. Als ruiter heb je dingen waar je heel handig in bent en dingen waar je iets minder handig in bent. De pirouettes zijn voor mij wat moeilijk, maar ze gingen gewoon goed. Ik heb er de afgelopen niet tijd niet specifiek op getraind, maar het is meer dat het nu op wedstrijd ook zo gaat zoals thuis”, legt ze uit. 

Commentaar

Rijpkema merkt dat het in de training steeds beter gaat, maar dat ze wel tijd nodig heeft om het te verwerken in de proeven. “Geisha heeft altijd goed gescoord, maar ik kreeg vaak als commentaar terug dat ze in draf wat meer afdruk moest hebben. En dat was ik helemaal eens met de juryleden, maar ik wilde het niet forceren. Ik merk nu dat het in de training heel erg goed gaat en dat het ook in de proef steeds meer aan het komen is. Ik vind het ontzettend leuk om te merken dat je door de juiste africhting zo’n eind kan komen.”

Heerlijk koelbloedig

Over Geisha vertelt de amazone enthousiast: “Daar wil je een stal vol van hebben! Het is een heel werkwillig paard en ze wil heel graag sluiten. Het is natuurlijk een merrie, en ze heeft soms last van haar hormonen, maar ondanks dat loopt ze altijd. En dat is heerlijk! Daarnaast heeft ze drie goede gangen en door de africhting wordt het allemaal nog steeds beter. Ik denk dat je het dan goed doet. Als ik iets nieuws van haar vraag, pikt ze het ook meteen goed op. Zelf een beetje te. Nu zijn we bezig met de piaffe en dan sluit ze zich zo enorm dat ik haar bijna moet afremmen omdat ze anders teveel doet.”

Delen

Rijpkema deelt Geisha met haar dochter Nienke. “Vorig jaar tijdens het NK Junioren waren we niet in de gelegenheid om de baan te verkennen. Je rijdt dan de baan in, maar Geisha kijkt nergens naar! Ze is zo ontzettend koelbloedig. Ik vind het ontzettend leuk dat ik haar met mijn dochter deel. Zij gaat nu bij de Young Riders en eventueel Prix St. Georges starten en ik ben toch bezig om Geisha klaar te maken voor de Intermediaire II. Vervolgens wil ik dan wel de Grand Prix starten”, besluit de goedlachse amazone vastberaden. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Bart Water

Reacties