Subtop | Judith Ribbels: “Het moest er een keer van komen”

Subtop | Judith Ribbels: “Het moest er een keer van komen”

Judith Ribbels & Galina

Judith Ribbels deed hele goede zaken op de Subtop wedstrijd in Varsseveld. Ze wist maar liefst twee rubrieken op haar naam te schrijven. Ze won haar Intermediaire I debuut met Fun Fun EBH (v. Sorento) met 66,324%. Met haar tweede troef Galina (v. Bordeaux) won ze de Prix St. Georges met 68,75%.

Debuut

De amazone was al enige tijd niet meer op concours geweest met beide paarden. Ze vertelt “Ondanks dat ze thuis heel fijn lopen is het ook heel fijn dat het op wedstrijd ook goed gaat. Voor Fun was het de eerste keer in de Intermediaire I. Ze had al 14 winstpunten in de Prix St. Georges dus het moest er wel een keer van komen. Ze liep op het voorterrein al heel erg fijn.”

Afwerken

“Gelukkig konden we de baan verkennen, dat vindt ze nog weleens spannend. Ik denk dat ik nog nooit een proef zo fijn heb kunnen rijden. Ik kon van onderdeel naar onderdeel en kwam ook toe aan het afwerken. Daardoor was ik veel bewuster met een oefening bezig. Voorheen reed ik de proef wel maar dan ging het onderweg nog weleens mis. Ik was dan net niet alert genoeg of ze waren nog niet goed genoeg voor elkaar” vertelt Ribbels.

Fit

De combinatie kreeg achten voor de uitgestrekte draf. “De hele pirouettes waren heel mooi en de zigzag in galop ging ook heel fijn. Ik vind de zigzag wel een dingetje maar daar liep ze heel mooi doorheen met goede wissels ertussen” vertelt de amazone. Met haar andere merrie Galina reed ze de Prix St. Georges. “Ik heb Galina weleens Intermediaire I gestart maar ze was al lang niet mee geweest waardoor ik de PSG wilde rijden. Ze was heel fit en ik kon haar heel fijn de baan rond sturen. De series en pirouettes waren goed en er zijn wel verbeterpunten maar voor nu was ik heel tevreden.”

Zware Tour

“De juryleden waren het er beide over eens dat ze de beste was van de PSG. We stonden 5% los van de rest. De juryleden waren heel erg over haar te spreken en ze vonden het fijn om naar te kijken” vertelt Ribbels enthousiast. “Het is de bedoeling dat ik beide merries verder opleid naar de Zware Tour. Fun doet de piaffe en passage heel goed. We zijn bezig met de eners. Galina is een jaartje jonger en die doet ook al wat eners. Ze passageert al heel goed maar de piaffe moet ze nog een beetje leren. Het was wel nodig om nu Intermediaire I te rijden anders kan ik nooit naar de Zware Tour” vertelt ze lachend.

Zelf opgeleid

Ribbels is een jonge paarden specialist in de specialismen dressuur en springen. Ze vertelt “Ik rij veel jonge paarden voor de IBOP. Daarnaast heb ik veel springpaarden staan en ik heb gesprongen op ZZ niveau. Dit niveau in de dressuur is voor mij ook nieuw, ik heb hiervoor als hoogst ZZ-L gereden. Sinds kort word ik getraind door de Zweedse Grand Prix amazone Michelle Hagman – Hassink. Ze heeft haar stal ook in Eibergen en komt haar paarden ook bij mij trainen.Ik heb nu drie paarden in de Lichte Tour. Naast deze merries heb ik nog de hengst Be Smart die nu gereden wordt door Linda Verwaal. Linda kan veel sneller doorstarten als mij en heeft hem al Intermediaire II gestart. Met Be Smart ben ik begonnen toen hij 4,5 jaar oud was. De merries waren drie jaar toen ze bij mij op stal kwamen en ik heb ze zelf zadelmak gemaakt en opgeleid tot dit niveau. Dat vind ik ook erg leuk en ik hoop Zware Tour te gaan rijden.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Judith Ribbels

Reacties