Subtop I Judith Pietersen: “Het is wel een showbink”

Subtop I Judith Pietersen: “Het is wel een showbink”

0 1302
Judith Pietersen - Limited Edition
Judith Pietersen - Limited Edition Europees Kampioenschap Jonge Paarden 2017 © DigiShots

Tijdens de Subtopwedstrijd in Emmeloord behaalde Judith Pietersen met haar Fries Limited Edition een eerste prijs in de tweede proef van het ZZ-Zwaar met een mooie score van 67,78% “Hij wordt steeds zekerder.” vertelt Pietersen over de showbink.

Bevestiging

“Ik moet zeggen, je merkt dat je steeds meer bevestiging krijgt op dit niveau.” vertelt de trotse amazone. “We starten pas sinds kort op dit niveau. We hebben al wel aantal keer steeds 1 proef gereden. Nu zijn we net een paar maanden verder, maar er is veel ontwikkeling en hij wordt steeds sterker in de proef. Hij laat meer verzameling zien, en dit kan hij ook steeds makkelijker. Hij houdt van groot draven, het is wel een showbink!”

De stormruiter

Dat hij zo’n showbink is, heeft ook wel te maken met hun rol in De Stormruiter, denkt Pietersen. “Na al die shows voor De Stormruiter is het nogal een omschakeling naar de dressuurproeven toe. Nu heb ik het idee dat hij de controle weer wat meer terugkrijgt. De galoponderdelen wordt hij steeds zelfverzekerder in. Ook krijg ik meer reactie op de momenten dat ik het vraag. Hetzelfde is met de pirouette. Zoiets heeft gewoon tijd nodig. Hij groeit daar nog in en ik geef hem daar ook de tijd en ruimte voor.”

Trots

“Ik ben echt trots op hoe hij alles aanpakt en hoe leergierig hij daar in is,” vertelt Pietersen. “Het is elke dag weer een genot om met hem te werken. Of je nou lekker op buitenrit gaat, of ik bij hem in de wei sta. Hij is heerlijk in de omgang én in het werk, hij is een totaalpakket en dat is wel echt genieten. Je wordt zo blij van dat paard. Dan kijkt hij je aan met zijn lange wimpers, het is echt een charmeur.

Of het nu lastiger is om met een Fries in de Subtop te rijden, weet Pietersen niet. “Je merkt dat het ras zo enorm is gegroeid richting de dressuursport, zowel in het type, karakter en in de inzet. Sinds vorig jaar jureer ik zelf ook. Elk paard beoordeel je op wat hij laat zien. Of het nou een Fries, een haflinger, een paard of een pony is. Ik ben heus wel heel realistisch, het is een spectaculair plaatje. Er blijft altijd wel iets waarin je kan verbeteren en groeien. Dit zijn leuke uitdagingen. Als je ziet hoe hij het doet, en weet wat je er nog uit kan halen ondanks de scores die je al hebt, word je daar heel blij van.”

Door naar Lichte Tour

“Mijn gevoel is een beetje dat ik in de zomerperiode door zou kunnen naar de Lichte Tour, dan zal hij er denk ik wel klaar voor zijn. Ik wil ook echt wel die overstap naar de Lichte Tour gaan maken. Daarin kunnen we weer mooi kijken in hoeverre hij het oppakt, handiger wordt en hoe hij er in kan groeien. Je moet zo’n paard natuurlijk ook een beetje beschermen voor zichzelf, hij wil zo graag maar je moet hem wel de ruimte geven om er naar toe te groeien.” vertelt de amazone.

Hoogst haalbare

Hoe ver de combinatie het wil gaan schoppen is nog even in het midden. “Dat zal de tijd laten zien, hoe hij er naar toe groeit. Ik heb wel de hoop en verwachting dat hij die kant wel op kan gaan, naar de Grand Prix, maar ben er heel voorzichtig in om het stapsgewijs te gaan doen. Het is een groot paard, echt een kasteel. Hij hoeft ook niet per sé op een jonge leeftijd op hoog niveau te lopen. Dat voel je gewoon aan, wanneer hij er klaar voor is. Ik zie wel hoe het gaat en hoe hij groeit. Het doel blijft wel het hoogst haalbare, internationaal starten lijkt me wel een hele gave uitdaging. Zo kan ik het Friese paard overal promoten voor de topsport.”

Het mooiste aan een Fries

“De inzet en het karakter is, naast het plaatje van het dier, het allermooiste aan het Friese paard. Wauw, die paarden met lange zwarte manen en lange bespierde halzen.” droomt Pietersen. “Als je op concours komt is het net alsof de knop omgaat als je de ring in rijdt. Alsof ze begrijpen ‘het moet nu gebeuren’, heel bijzonder om te voelen. We komen de baan in, en we gaan er voor.”

De amazone vertelt dat het showpaard vandaag lekker in de wei staat. “Ik vind het heel belangrijk dat hij zijn rustmomenten krijgt, en lekker in de wei kan genieten. Hij kan zo lekker paard zijn.”

 

Bron: Hoefslag / overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties