Subtop | Joyce Wever: “Ik zou ‘Glad’ één keer proberen…”

Subtop | Joyce Wever: “Ik zou ‘Glad’ één keer proberen…”

0 1065
Joyce Wever en Glad You Trust Me

Joyce Wever schreef op eerste Pinksterdag de eerste proef van het ZZ-Zwaar op haar naam tijdens de Subtop wedstrijd in Liempde. Ze reed haar 1.85m grote Glad You Trust Me (v. Sir Donnerhall) naar 63,79%. In de tweede proef mocht ze het witte lint ophalen met 61,29%.

Verliefd

Het was pas de tweede keer dat Wever mee reed in de Subtop. Ze kocht haar paard als vierjarige nadat ze hem had gezien op een jonge paarden competitie. Het dier werd toen laatste maar Wever was direct verliefd. De amazone vertelt enthousiast: “Meestal kopen we paarden als driejarige aan om ze zelf zadelmak te maken. Maar op de competitie zagen we Glad en mijn moeder Jolande (van der Krogt, red) en ik zeiden tegen elkaar hij is zo gaaf. De toenmalige eigenaresse had wat issues met hem en we maakten de afspraak dat ik het één keer zou proberen. Ik rijd hem nu vier jaar en ik heb steeds meer vertrouwen bij hem gewonnen, daar komt zijn naam ook vandaan.”

 

Vertrouwen

“Hij heeft ontzettend veel talent, maar alles draait om het vertrouwen en dat krijg ik steeds meer. Schrikkerig is hij absoluut niet, ik kan zo de baan rond, maar ik weet niet waar hij die dag gestrest van kan raken. Hij kan best wel stout zijn, maar ik ben op hem nog nooit bang geweest. Ik zal nooit meer op deze manier een paard kopen, maar ik had direct een goed gevoel bij hem. Het is een heel slim paard en heeft een grote handleiding die je goed moet kennen. Eerder had hij zo veel stress dat ik wel kon stoppen met rijden. Hij kon zich niet meer ontspannen en daar heb ik veel tijd in gestoken. Het heeft jaren geduurd, maar nu hij ouder wordt gaat het steeds beter en hij blijft nu bij me en doet gewoon zijn ding” aldus de studente Geneeskunde.

Uitdaging

Wever heeft in haar jeugd bij de Junioren gereden, maar nog niet eerder in de Subtop. “In het verleden ging het met Glad vaak niet zo goed dat ik weleens teleurgesteld thuis kwam. Nu begint alles op zijn plek te vallen en dat is heel gaaf. Het is voor mij echt een once in a lifetime paard. Ik heb nog niet zoveel ervaring op dit niveau en het duurde ook even voordat ik durfde te starten in het ZZ-Zwaar. Het is een nieuwe uitdaging en ik vind het geweldig dat het op de tweede wedstrijd al zo goed uitgepakt heeft.”

Slipjas

Wever zit in de coschappen van haar studie en heeft drie paarden aan huis. “Mijn moeder helpt me gelukkig met rijden omdat ik het zelf niet altijd red qua tijd. Ze helpt me al mijn hele leven en geeft me ook les. Ik heb veel plezier in het aanrijden en opleiden van jonge paarden maar wilde graag een keer verder. Het lijkt me heel gaaf om de slipjas aan te mogen, net zoals mijn moeder. Mensen zeiden tegen ons dat Glad het nooit zou gaan doen en kijk nu. We hebben er altijd in geloofd en hij kan bij mij niks fout doen. Hij is echt mijn grote vriend.”

Hoge cijfers

Wever had zich voorgenomen om er wat meer aan te gaan rijden op de volgende wedstrijd. Enthousiast verteld ze “toen ik er wat meer aan ging rijden ging het direct veel beter. We hadden nog wat grote fouten , maar ik ben heel blij met hoe hij liep. De series gingen onwijs goed en daar kregen we een acht en een negen voor. De uitgestrekte draf was ook mega en die werd ook beloond met een dikke acht.  De pirouettes kan hij thuis heel fijn, maar op de wedstrijd miste ik nog wat controle. We moeten nog wat vlieguren maken om alle onderdelen met controle door te rijden. Stilstaan doet hij liever niet en ik weet niet of dat ooit gaat lukken. Maar Salinero hield daar ook niet zo van en die is ook heel ver gekomen” grapt Wever.

Controle

“De komende tijd gaan we veel wedstrijden rijden om ervaring op te doen. Thuis doet hij het heel goed, maar hij moet ook leren om braaf te blijven op wedstrijden. Ik had dit niet durven dromen en ons avontuur verloopt met hoge pieken en diepe dalen. Als ik het voor elkaar kan krijgen om hem op vreemd terrein onder controle te houden dan is mijn doel bereikt. Als dat lukt denk ik zelfs dat hij op het hoogste niveau kan gaan lopen. Hij gaat nooit meer weg en ik had het hele avontuur voor geen goud willen missen met hem” vertelt de ambitieuze amazone.

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

 

 

Reacties