Subtop | Joyce van Schaick: “Blijven verbeteren, dat is een soort verslaving...

Subtop | Joyce van Schaick: “Blijven verbeteren, dat is een soort verslaving voor me”

Joyce van Schaik - Glendale Dressage at Blom 2017 © DigiShots

Op de subtop wedstrijd in Abcoude werd zondag de tweede plaats in de gecombineerde Lichte Tour rubriek bemachtigd door Joyce van Schaik. Zij reed in de Inter I proef samen met haar Glendale (v. Amperé) naar een score van 64,19%. De rubriek werd met 72,06% gewonnen door Vincent van Gasselt met zijn Delacroix (v. Dancier).

Veel fouten

“De proef ging niet zo fijn en we hadden veel fouten”, steekt Van Schaik van wal. “Glendale was onrustig en bouwde veel spanning op. In de draftour zaten wel een paar onderdelen waarvan ik dacht, ja dit ging lekker maar beide series gingen fout. Hij voelde wel oké maar was net iets te heftig waardoor er fouten inslopen. Hij mist dan nog net wat gedragenheid om hem dan goed voor te stellen. Ik was niet tevreden met hoe ik heb gereden, het was slordig maar de score viel me mee.”

Werkwillig paard

“Op deze accommodatie heeft hij vaker zo’n bui, veel hinniken en bezig zijn met de omgeving. Ik kan geen specifieke reden aanwijzen waarom hij dan zo is. Het is een ontzettend lief paard en hij wilt heel graag voor me werken. Hij is erg enthousiast en ik kan steeds meer op hem bouwen. Het is absoluut geen gemeen paard maar als hij iets moeilijk vindt laat hij het wel een beetje blijken”, zegt de amazone lachend. “Ik wil hem rustig doortrainen en misschien dit jaar nog wel een keer Inter II starten en als dat goed gaat Grand Prix. Tenzij er iemand komt die hem graag wilt kopen, dan zal ik afscheid van hem nemen. Maar tot die tijd wil ik lekker doorstarten. We gaan binnenkort nog naar CDI Zeeland Outdoor en naar CH Haarlemmermeer. Ik wil nog wat ritme opdoen en ik vind het heel leuk om te blijven verbeteren. Dat is een soort verslaving.”

Opleiding

Glendale is voor de helft in eigendom van Van Schaik en voor de helft van W.A van de Linden. Hij is ook gefokt door Van de Linden. Als vierjarige is hij daar zadelmak gemaakt en daarna bij Van Schaik terecht gekomen om hem verder op te leiden. Ze is met hem begonnen in de L dressuur en heeft elke klasse wel een keer gereden. Als vijf- en zesjarige heeft de Amperé nakomeling meegedaan aan de selectie trainingen voor het WK voor jonge dressuurpaarden. Ook was hij een finalist van de halve finale van de Pavo cup als zesjarig dressuurpaard. Van Schaik vertelt “de opleiding is tot nu toe verlopen zonder hele grote problemen. Ik doe merendeels zelf en les bij Tommie Visser. Sinds kort ben ik met Glendale ook gaan trainen bij Emmelie Scholtens, dit bevalt me heel goed. Ik vind het heel leuk om met die beesten aan het werk te zijn. Geen dag is hetzelfde.”

Grootste droom

Van Schaik is een drukke amazone en heeft op dit moment 11 paarden op haar dressuurstal staan. Ze start ook nog een ander paard in de Lichte Tour en brengt haar vijfjarige Jack (v. Bon Bravour) uit in de M dressuur. Met Jack wil de amazone dit jaar de Pavo Cup rijden en als het in de planning past ook de Subli Cup. Maar haar grootste droom is om weer de ring in te rijden met haar toppaard Well Done Sollenburg (v. Metall). Ze licht toe “met Well Done ben ik weer aan het trainen om hem in de baan te krijgen. Vorig jaar januari is hij geopereerd aan zijn pees en heeft daarna nog wat kleine dingetjes gehad waardoor hij iedere keer terug viel. Het lijkt erop dat hij nu nergens geen last meer van heeft. Ik hoop hem nu op te trainen naar zijn oude niveau, om toch weer samen die witte hekjes binnen te rijden.”

ZZ-Zwaar voor Bezemer en Perlee

In proef 35 ging het oranje lint naar Stephanie Bezemer met haar Zizi Top nakomeling Damira. Zij reden 65,71% bijeen en waren de enige met een score boven de 60%. Proef 36 werd gewonnen door Desiree Perlee en zij zadelde haar Belmondo Sb (v. Voice). De combinatie keerde huiswaarts met een score van 61,43%.

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties