Subtop | José van Haaren: “Op dat gebied is het een echte...

Subtop | José van Haaren: “Op dat gebied is het een echte Ferro”

Jose van Haaren - Chideon VCG Centrale Keuring Vrouwenpolder 2012 © DigiShots - Esmee van Gijtenbeek

Op de subtop wedstrijd in Liempde gingen José van Haaren en haar Chideon Vcg (v. Lingh) er met de overwinning vandoor in de Lichte Tour. Ze reden 64,265% bijeen.

Van de grond

Na afloop van haar proef vertelt ze: “Eigenlijk ben ik wel heel erg tevreden, maar er zaten toch nog wel wat foutjes in. Dat zijn dan een paar kleine dingen die dan wel meteen de score erg naar beneden drukken. Maar hij was fijn in de aanleuning en trok er mooi aan. De twee-ers begint hij nu steeds mooier van de grond af te springen en daar kregen we dit keer zelfs een acht voor, dus dat is al wel heel mooi.”

Onvoldoende

“De serie om de drie ging heel goed. Alleen helaas ging de laatste niet om de drie, maar om de twee, dus dat is balen. In plaats van een dikke voldoende heb je dan toch een onvoldoende op je protocol staan. En er zat een storing in de zigzag. Dan gaat het meteen ‘whoop naar beneden’.”

Extra keer kijken

“We rijden nu denk ik twee jaar in de subtop. Hij heeft nooit veel wedstrijden gelopen, ook niet in de basis. Maar hij heeft een fantastisch karakter. Zo kijkt hij nergens naar op of om, het maakt hem helemaal niks uit. Stom gezegd, we zouden zo Indoor Brabant binnen kunnen rijden en hij zou niet eens een extra keer kijken”, vertelt de amazone. 

Overstap

Ze vervolgt: “Dus dat is heel makkelijk en daardoor hoef je niet super veel weg te gaan. Maar natuurlijk merk je wel dat wanneer je meer ritme hebt, het makkelijker wordt. Ik wil straks toch wel de overstap maken naar de Inter II, dus dan moet ik toch vaker van huis af.”

Echte Ferro

“Het is wel een paard wat uitzonderlijk goed kan piafferen. Het is een Lingh x Ferro, maar ik zeg altijd dat het op dat gebied een echte Ferro is. Hij kan eigenlijk al twee jaar piafferen, hij vindt het niet moeilijk en het kost hem weinig tot geen energie. Ik heb mijn andere paard nu voor het eerst Grand Prix gestart, ik ben zelf ook nog heel groen in dat werk. Voor mij zijn de wissels om de pas wel een dingetje, maar die pakt hij ook goed op. Als alles er goed op zit, ga ik de overstap maken.”

Wedstrijdritme

Het is wel de bedoeling dat Chideon verkocht wordt. “Het liefst wil ik alles houden, maar helaas gaat dat hem niet worden. Ik wil wedstrijdritme houden omdat het niet alleen voor het paard, maar ook voor mijzelf prettig is. Je bent zelf natuurlijk ook anders op wedstrijd. Maar we gaan ook zeker thuis doortrainen voor de Inter II. Maar dan krijg je wel weer allemaal van die kleine foutjes erin omdat je toch andere dingen aan het oefenen bent. Voor nu is het doel om deze proeven netjes te blijven rijden, maar straks toch goed voorbereid Inter II te starten.” Besluit de Brabantse amazone. 

Bekijk hier de uitslag

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots 

Reacties