Subtop | Jolanda Appelman: “Met een eigen fokproduct starten is extra bijzonder!”

Subtop | Jolanda Appelman: “Met een eigen fokproduct starten is extra bijzonder!”

Jolanda Appelman en Eye Of The Tiger (v. Johnson) - foto: Bart Wagter

Jolanda Appelman mocht gisteravond tijdens de Subtopwedstrijd in Heiloo tweemaal het witte lint in de ZZ-Zwaar ophalen met haar zelfgefokte Eye Of The Tiger (v. Johnson). Zij reden naar scores van 60,93% en 64,93%.

Direct Lichte Tour

“Ik ben hier superblij mee, want dit waren onze laatste punten in de ZZ-Zwaar. Ik vind de Prix St. Georges paardvriendelijker omdat er niet zoveel krappe lijnen in zitten, dus gaan we vanavond meteen voor het eerst Prix starten. Dat kan ook in Heiloo want daar werd over twee dagen Subtop georganiseerd. Het is voor mijn paard heel fijn om twee keer achter elkaar te kunnen starten op dezelfde plek, want hij vindt het nog best wel eens spannend op ander terrein.”

Nooduitgang

In het verleden was het voor Appelman nog wel eens lastig om de baan door te komen met Eye Of The Tiger. “Hij kon voorheen mega scherp en idioot heet worden, dan dacht hij echt ‘waar is de nooduitgang’ en raakte ik hem helemaal kwijt. We zijn hiervoor in training geweest bij Joëlle van Beek, zij huurt stallen bij Feather Light Horsemanship en werkt ook volgens datzelfde principe als Feather Light. Bij Joëlle hebben we geleerd hoe we weer terug kunnen naar de ontspanning. De volgende stap wordt om nu weer vanuit ontspanning naar aanspanning te gaan werken, zodat ik de proeven met meer uitstraling kan rijden. Daar helpt mijn trainer Jacob van der Heide ons bij.”

Veel pech

Lichte Tour mogen rijden met een eigen fokproduct is een droom voor velen. Appelman: “Het is extra bijzonder omdat Eye of the Tiger ook nog eens het eerste veulen is die we uit deze merrie hebben gefokt. Als die dan gezond blijft en zo aanpakt in de sport, is dat echt een cadeautje. Maar daarna hebben we wel heel veel pech gehad met de fokkerij, en hebben we uiteindelijk ook besloten om daar mee te stoppen. Het moet wel leuk blijven en het was ons kennelijk niet gegund.”

Hobby gaat voor geld

“Ik heb Eye Of The Tiger al verscheidene keren kunnen verkopen voor serieus geld. Hij valt echt op met zijn looks. Hij is met zijn stokmaat van 1.75 best groot maar dat merk je niet aan hoe hij beweegt en zich presenteert! Maar de paarden zijn voor mij hobby, ik ben namelijk verpleegkundige in de thuiszorg én we hebben nog een zorgboerderij thuis. Het is dus heel fijn dat ik na een lange werkdag aan de slag kan met een paard waar ik echt van kan genieten. Mijn hobby gaat voor het geld!”

Nieuwe doelen stellen

“Ik heb altijd geroepen dat mijn doel met Eye Of The Tiger, de Lichte Tour was. Maar op dat punt zijn we nu dus al! Mijn paard kan zeker meer dan dit, dus nu gaan we er een stapje bij zetten om er nog meer uit te halen. Dat wordt voor mij ook voor het eerst want ik heb nog niet hoger gereden dan dit niveau. Ik doe het meeste alleen, ik heb geen heel team van instructeurs om mij heen. Op de wedstrijden heb ik soms ook wel het gevoel dat ik een vreemde eend in de bijt ben, ik ben vaak in m’n uppie en je ziet genoeg ruiters en amazones waarvoor alles geregeld wordt. Dat maakt mij extra trots op hoe ver we al zijn gekomen.”

Uitslagen

Julia Groenhart en Wijnanda van Brenk wisselden van stuivertje in beide ZZ-Zwaar proeven. In de eerste proef trok Groenhart aan het langste eind door met Capora (v. Leonardo da Vinci) naar een score van 65.07% te rijden. Van Brenk sloot met Featherhands SQBS (v. Apache) aan met 63,57%, maar won de tweede proef met de hoogste dagscore van 68,93%. Groenhart behaalde hier 65,14%.
In de Lichte Tour was Zoë Kuintjes een maatje te groot voor de rest. Zij stuurde Primeval Dr. Dirk (v. Dancier) met 63,60% naar de winnende score. Yvonne Snieder met Tandart Glory Days (v. Jazz) en Wijnanda van Brenk met Ferrari (v. Apache) sloten aan op respectievelijk plek twee en drie.
De Zware Tour werd gewonnen door Jerney Schelling met Creator (v. Florencio), zij behaalden 63,91%. Zij bleven hiermee net voor op Joyce van Schaik die Well Done Sollenburg (v. Metall) naar een score van 63,37,% reed.

Uitslagen Subtop Heiloo 3-7-2019

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Tekst: Jolanda de Nekker

Reacties