Subtop | Iris Lamers: “In je leven heb je één keer zo’n...

Subtop | Iris Lamers: “In je leven heb je één keer zo’n klik”

Iris Lamers - Eyecatcher Subtop 2016 © DigiShots

Op de Subtop wedstrijd in Liempde sloeg Iris Lamers een gat van vijf procent in de Intermediaire II. Ze reed haar zelfopgeleide Eyecatcher (v. UB40) naar de overwinning met 62,21%. “Mijn doel voor dit jaar is om Grand Prix te starten, dat maakt het plaatje echt compleet.”

Foutje in de eners

Lamers vertelt “Ik was best wel tevreden. Het was nu de vierde keer in de Intermediaire II. Het is allemaal nog niet super bevestigd en af en toe gaat er weleens iets mis. Mijn doel was om foutloos te rijden, dat is nog niet helemaal gelukt. In een piaffe gedeelte schrok hij en we maakten een foutje in de eners. Eyecatcher is op wedstrijd soms nog weleens iets gespannen en dan is het nog niet helemaal bevestigd. Maar al met al ben ik heel tevreden.”

Hoge cijfers

De amazone uit Budel roemt de pirouettes van haar hengst. “Daar kregen we hoge scores voor. Ook voor de serie om de twee kregen we een acht. Dat kan hij ook voor de eners maar we hadden net een hakkeltje. De juryleden schreven dat ze het een heel leuk paard vonden en dat de piaffe nog iets meer bevestigd moet worden. Dat weet ik ook maar dat is het aller moeilijkste aan deze proef” vertelt ze lachend.

Zelf opgeleid

Lamers kocht het paard als 2,5jarige. “Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. Hij is nu 13 jaar en ik heb hem dus al ruim 10 jaar. Tot twee jaar geleden had ik nooit gedacht dat dit bij de mogelijkheden zou horen. Ik ben heel blij met waar we nu zijn. Ik heb altijd gezegd, als we ZZ-L rijden dan ben ik al heel tevreden. We trainen nu zes jaar bij Jenny Schreven. Zij verlegde steeds het doel en het lukte ook. Toen ik eenmaal Lichte Tour reed dacht ik misschien gaat het dan toch lukken. Mijn grote wens voor dit jaar is om Grand Prix te starten, dan is het plaatje echt compleet.”

Hart van goud

Eyecatcher is het eerste paard waar Lamers op hoog niveau mee rijdt. “We trainen al een lange tijd met elkaar. Hij is een hengst maar super lief, hij heeft een hart van goud. Op wedstrijd kan hij zich altijd wel goed laten zien maar hij wordt er nooit lastig van. Hij is heel gehoorzaam en braaf, we zijn echt een team. Edward Gal zei ooit eens dat je één paard in je leven hebt waarmee je zo’n klik hebt. Ik denk dat hij dat wel voor mij is.”

Opvolger

Lamers heeft vijf paarden op stal waarvan één vierjarige. “Die heb ik afgelopen zomer zadelmak gemaakt. Momenteel heb ik het erg druk als fysiotherapeut en ik volg een masteropleiding voor oncologiefysiotherapeut. Als ik klaar ben met studeren dan ga ik verder met de vierjarige. Het is fijn om al een opvolger te hebben staan.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties