Subtop | Iris Lamers: “Grand Prix rijden is voor ons echt een...

Subtop | Iris Lamers: “Grand Prix rijden is voor ons echt een team effort”

Iris Lamers - Eyecatcher Subtop 2016 © DigiShots

Gisteren werd er bij Manege het Keelven in Someren weer een subtop meetmoment georganiseerd. Iris Lamers koos deze wedstrijd uit om samen met Eyecatcher (v. UB40) haar debuut te maken in de Grand Prix. In januari stelde ze nog als doel om dit jaar op het hoogste niveau te starten, maar het is een klein half jaar later dus al gelukt. 

Routine krijgen

Ze vertelt: “Dit was de eerste keer sinds een aantal maanden dat we weer op wedstrijd waren, maar dit was tegelijkertijd ook ons Grand Prix debuut. Ik vond het zelf best wel spannend, omdat we hier al een tijd naartoe aan het werken waren en dan zou het nu toch ook echt gaan gebeuren. Maar ik ben heel tevreden en hij liep best wel fijn. Alleen er waren nog wat dingetjes die beter konden, maar als we wat meer routine in de proef krijgen, komt dat zeker goed!”

Puntjes op de i

Ze vervolgt: “We hebben de quarantaine wel echt gebruikt om de laatste puntjes op de i te zetten. Als je er dan mee bezig bent, merk je toch dat er best veel tijd in gaat zitten. Vóór de quarantaine had ik de laatste keer nog Intermediaire II gestart, dus dit was zeker een mooi moment om aan de Grand Prix te beginnen.”

Allerhoogste niveau

Lamers kocht haar Eyecatcher toen hij tweeënhalf jaar oud was. Hij werd op dat moment net zadelmak gemaakt, dus de amazone heeft hem zelf ingereden en opgeleid tot aan dit niveau. “Het is super leuk om je paard van nul tot het allerhoogste niveau op te leiden. Daar ben ik heel erg blij mee.” Dat haar paard een hengst is, is soms wel te merken.  “Eyecatcher is een hengst, dus er zijn natuurlijk altijd dingetjes die thuis heel vanzelfsprekend zijn en op wedstrijd ineens kwijt zijn. Dat is wel iets waar we de afgelopen jaren wat meer tegenaan liepen. “

Wisselen

“Maar hij is ook enorm slim. Als we iets oefenen en het kwartje valt, gaat het ook meteen heel erg snel. Zijn hele opleiding verliep redelijk soepel. We hebben over de wissels wat langer gedaan, en nu met de piaffe hebben we goed geoefend op het behoud van activiteit. Wij scoren altijd bijna achten voor de wissels, om de twee en om de pas, hij kan super hoog van de grond af wisselen en daarbij ook goed in balans blijven. En zijn pirouettes zijn heel goed op de plek en klein”, vertelt Lamers verder. 

Eyecatcher

“Op wedstrijd is hij altijd super braaf, hij zal nooit met kwade bedoelingen een stap verkeerd zetten. Maar in zo’n entourage doet hij zijn naam eer aan en laat hij zichzelf ook wel graag zien”, lacht de amazone. “Dat lukt meestal ook wel goed!”

Team prestatie

“Als ik naar het hele proces kijk van toen naar nu, die hele reis die we hebben gemaakt, ben ik heel erg trots op wat we hebben bereikt. Ik heb ook nog nooit op dit niveau gereden en we hebben het toch maar samen gedaan. We zijn echt gegroeid als combinatie. Ik krijg les van Jenny Schreven en volgens mij les ik al zes of zeven jaar bij haar. Ze heeft ons enorm geholpen en dat maakt komen waar we nu zijn een enorme team effort.”

Planning

Concrete toekomstplannen heeft de amazone nog niet. “Sowieso zou ik heel graag hogere scores willen halen in de Grand Prix en als dat lukt zou ik het ook leuk vinden om grotere wedstrijden en internationaal te starten. Dat is het volgende doel. Maar voorlopig doe ik het rustig aan omdat ik op dit moment af aan het studeren ben van mijn masteropleiding, dus nu heb ik het heel druk daarmee”, lacht Lamers. “Maar over een paar weken wil ik wel weer gaan starten!”

Zie ook: Subtop | Iris Lamers: “In je leven heb je één keer zo’n klik”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties