Subtop | Ilse Ligthart: “Je kan een bom af laten gaan, maar...

Subtop | Ilse Ligthart: “Je kan een bom af laten gaan, maar hij blijft er bij”

Ilse Ligthart - Hero Hippiade 2016 © DigiShots

Het was een drukke bedoening met veel starts vandaag in Aerdenhout. Ook Ilse Ligthart met haar Hero (v. Farrington). In de Prix St. George pakte zij de overwinning met een score van 65,36%.

Terugkeer

Na een periode van zeven maanden verscheen de amazone weer aan start met de opvallend getekende Hero. “Het gevoel over vandaag was eigenlijk heel fijn. Ik ben een tijdje niet gestart op wedstrijd, niet omdat hij geblesseerd was, maar omdat ik eigenlijk gewoon heel druk was met het starten van andere paarden. Ik verwachtte niet veel van vandaag, omdat het natuurlijk zo lang geleden was voor hem, maar hij gaf mij een heel fijn gevoel! Hij was echt bij me en ik kon er hierdoor ook heel fijn aan rijden.”

Winterstop

Tijdens de zelf ingebouwde winterstop heeft de Farrington-zoon geen vakantie gehad. “Ik ben hem tijdens die periode wel blijven rijden, dus we hebben lekker doorgetraind en gelest. Ik start graag met hem op de leuke wedstrijden en de winterperiode vind ik zelf wat minder leuk door de kou en dergelijke, dus dan start ik hem wat minder. Daarbij hoefde ik niet per se op wedstrijd, omdat we de punten natuurlijk gewoon hebben.”

Vertrouwen

Voor Hero was het wel weer even omschakelen. “Vandaag was hij natuurlijk weer voor het eerst mee na een lange tijd, dus stond hij wel even te kijken naar alle toeters en bellen. Hij was bijvoorbeeld lekker aan het loeren naar de bloembakken, maar over het algemeen komt het zelden voor dat hij ergens niet langs loopt. Hij gaat op wedstrijd echt voor me door het vuur en dan kan ik echt op hem bouwen. Tijdens het losrijden kijkt hij wel graag om zich heen en ‘schrikt’ dan af en toe van een dingetje. Maar in de proef laat hij mij echt niet zitten en kan ik echt op hem rekenen. Vandaag reed ik bijvoorbeeld de ring uit, ging er een klittebandje los en daar ging hij van ‘schrikken’, maar tijdens mijn proef kan je een bom laten gaan, hij blijft er bij.”

Eventing

Ilse werkt als paraveterinair, heeft nog vijf andere paarden, traint nog een aantal paarden voor anderen én doet op het moment zelfs aan eventing. “Tegenwoordig ben ik lekker eventing aan het rijden en aan het springen. Hierdoor had ik wat minder tijd om Hero uit te brengen, want de rest moet natuurlijk ook gewoon mee. En dat had net even wat meer prioriteit dan met hem deel te nemen aan wedstrijden.”

Plezier

“Hero is al zestien dus rijd ik nu lekker Lichte Tour met hem, Grand Prix zou natuurlijk leuk zijn, maar hij is al wel wat ouder en dat ga ik hem niet meer aandoen. Mee mogen en lekker trainen moet wel leuk blijven voor ons beiden, dus start ik hem alleen op wedstrijdjes die ik leuk vind. We doen het voor ons plezier, want daar gaat het tenslotte allemaal om!” 

Tekst: Elaine Duurham

Bron:  Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties