Subtop I Wenda Welten: “Ik kan steeds meer op de details letten”

Subtop I Wenda Welten: “Ik kan steeds meer op de details letten”

0 1045
Wenda Welten - Firefly
Wenda Welten - Firefly KWPN Kampioenschappen 2016 © DigiShots

Door een miscommunicatie moest Wenda Welten vrijdag in Utrecht HC starten met haar Firefly (v. Wynton). Met het resultaat van 69,71% kon de amazone desondanks tevreden zijn. “Het beeld was mooi constant en we maakten geen fouten,” vertelt Welten.

“Firefly gaat er altijd 300 procent voor, maar dat kan ik nu temperen naar 100 procent. Daardoor kan ik hem mooi op lengte rijden met de neus eruit.”

Van achter naar voren

In het verleden kon de 9-jarige ruin nog wel eens wat kort gaan lopen in de hals. “Maar nu kon ik hem mooi van achter naar voren rijden, naar mijn hand toe. Firefly wordt steeds stabieler en constanter, waardoor ik steeds beter op de details kan letten. Het kan altijd nog beter natuurlijk. Als ik heel kritisch ben, werd hij iets kijkerig in de uitgestrekte draf. Die kan nog mooier. Voor de pirouettes hadden we een zeven, die kunnen wat mooier gezet naar een acht.”

Miscommunicatie

Vanwege een miscommunicatie bij de wedstrijdorganisatie moest Welten op de subtopwedstrijd in Utrecht HC aan de start verschijnen. “Mijn trainer Bart Bax moest jureren en had bij de organisatie aangegeven dat hij vanwege mijn deelname geen Lichte Tour kon jureren. Op de startlijst stonden de juryleden niet vermeld, dus ik had niet gezien dat hij daar toch als jurylid stond. Bart kreeg nog de optie om de Zware Tour te jureren, maar dat mag hij niet.”

Wedstrijdroutine

De amazone kon zich afmelden, maar wilde vanwege een korte wedstrijdpauze van Firefly in december, vanwege haar vakantie, toch wat wedstrijdroutine opdoen. “Hij heeft in Utrecht weer een goede ervaring opgedaan. Ik heb een heel druk schema, dus het valt tussen het lesgeven en mijn andere paarden niet altijd mee om fijne wedstrijden te vinden om te starten. Utrecht is een hele fijne locatie, vandaar dat ik toch graag wilde rijden. Uiteindelijk had het geen verschil gemaakt als ik wel voor de punten had meegedaan, want Bart heeft heel netjes gejureerd en hij zat bij mij niet hoger dan de andere jury. Firefly heeft super fijn gelopen en met deze score hadden we eerste kunnen worden. Dat is natuurlijk wel jammer.”

Nederlands kampioenschap

De combinatie reed vorig jaar in de zomer nog in het ZZ-Zwaar en maakte na het NK, waar ze in de finale op de zesde plek eindigden, de overstap naar de Lichte Tour. “Dit was onze zevende wedstrijd in deze klasse. We hebben onder meer tijdens Geldrop Hippique gereden en It’s All Dressage in Zeeland. En we zijn een paar keer internationaal gestart. Daarna heb ik Firefly even thuis gehouden en in november hebben we in Someren 71 en 72 procent gescoord.”

NK in maart

De amazone hoopt in februari in Lier (België) te mogen starten. “Ik zou daarvoor nog graag een keer ergens rijden. Dat wordt nog lastig met daarvoor nog een trainersseminar en het Brabants kampioenschap met mijn andere paard. Ik heb een stal met vijftien paarden, vooral pensioenpaarden, maar dat maakt het best lastig om een schema rond te breien. En daartussen hoop ik me nog te plaatsen voor het NK in maart.”

Zie ook: ‘Honderd procent is goed genoeg’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties