Subtop I Lianne Crielaard: “Leunus zei: Je hoeft niet gelijk 70 procent...

Subtop I Lianne Crielaard: “Leunus zei: Je hoeft niet gelijk 70 procent te rijden!”

himalaya lianne crielaard

Lianne Crielaard maakte het afgelopen weekend haar Lichte-Tour-debuut met haar 8-jarige schimmelruin Himalaya. Met de score van ruim 64 procent was de amazone dik tevreden.

“Ik was zelf als jury wellicht nog wat strenger geweest,” vertelt ze eerlijk. “In ieder onderdeel zit nog ruimte voor verbetering, dus met die 64 procent was ik oprecht blij.”

ZZ-Licht

De amazone heeft de door Petra Smalbraak gefokte Himalaya (v Uphill) nu zo’n anderhalf jaar onder het zadel. De ruin was tot het L2 opgeleid. Eind vorig jaar reed Crielaard haar laatste wedstrijd met hem in het ZZ-Licht. “Toen reed ik één proef. De bedoeling was om in januari weer in die klasse te starten om te kijken: wat doet ‘ie en waar staat ‘ie. De proeven in het ZZ-Licht zijn best lastig, met al die korte lijntjes. En zeker voor een paard als Himalaya, dat eerder wat terug is dan dat hij naar voren denkt. Toen zei mijn trainer Leunus van Lieren: waarom start je dan geen Prix St. Georges? Je hoeft immers niet gelijk 70 procent te rijden. Maar dat is eigenlijk wel wat ik het allerliefste wil; dat het meteen goed is.”

De amazone realiseerde zich echter ook dat die redenering voor haar paard niet opgaat. “Voor hem is dat helemaal niet belangrijk. Voor hem is van belang dat hij in een klasse kan groeien en leren. Hij hoeft niet gelijk te knallen. Daarom besloot ik lekker mijn ding te doen en te kijken hoe mijn paard groeit. De proeven zijn voor hem niet per se moeilijker, voor hem zijn ze zelfs fijner.”

In haar hoofd

Van Van Lieren leerde Crielaard om haar proeven eindeloos te trainen in haar hoofd en niet op het paard. “Het schijnt zo te werken dat als je de proef in je hoofd perfect kan, je motoriek het zo kan volgen. Dus dat heb ik heel veel gedaan. En in stukjes ook op Him, maar zeker niet eindeloos! In je hoofd mag je geen fouten maken, anders sluipen die ook in je proef. Het probleem was echter wel dat ik in mijn hoofd steeds op Amerto, mijn vorige Grand Prix-paard zat. Dus ging ik in gedachten zitten, terugrijden en afblijven. Maar met Himalaya heb ik heel andere taken. Met hem moet ik voorwaarts blijven en gas geven.” Lachend: “In mijn hoofd was de proef wel echt heel goed.”

Teveel prikkels

Tijdens de ‘echte’ wedstrijd in Udenhout kwam de amazone precies tegen wat ze al dacht. “Himalaya was wat onder de indruk en kreeg hij teveel prikkels. Het gevoel van ‘het moet allemaal nu’, daarvan kruipt hij in zijn schulp. Daardoor liep hij wat terughoudend, een kwestie van kilometers maken. Maar we hadden geen grote fouten, dus ik ben zeker tevreden.”

De eerder genoemde en inmiddels 15-jarige Amerto verhuisde in 2017 naar de in Amerika woonachtige amazone Yvonne de Haan. Zij kwam met hem deze maand aan de start van de Inter II en de Grand Prix in Wellington, waar ze mooie scores noteerde. “Afgelopen zomer was Yvonne met Amerto in Nederland en ben ik uiteraard bij hem wezen kijken.”

Goed combineren

Crielaard combineert het rijden met een fulltime baan als lerares. “Ik heb daar nadrukkelijk voor gekozen omdat ik dat goed met het rijden kan combineren. Ik zie bij het paardrijden ook heel veel overeenkomsten met het onderwijs en soms vergelijk ik mijn paarden met mijn leerlingen. Ook voor de klas moet je consequent zijn. Net als bij mijn leerlingen ga je bij het coachen uit van de kwaliteiten en haak je in op de basiskennis. Heb je geen controle in de klas, zie ik als dat hapje van een jong paard dat uitgroeit naar een flinke hap. Ik houd ervan om zoveel mogelijk te doen wat ik leuk vind en dit vult elkaar op alle vlakken mooi aan.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: amazone

Reacties