Subtop I Hennie Roffel: “Eindelijk Grand Prix, en dat met een Fries!”

Subtop I Hennie Roffel: “Eindelijk Grand Prix, en dat met een Fries!”

0 1927
Hennie Roffel - Walt 487
Hennie Roffel - Walt 487 Europees Kampioenschap Fries Paard 2017 © DigiShots

Hennie Roffel klasseerde zich op de subtopwedstrijd in Tolbert het afgelopen weekend officieel in de Grand Prix. “Ik had nooit verwacht dat dat uitgerekend met een Fries zou zijn,” reageert de amazone. “Hoe mooi is dat!”

Roffel maakte met de Friese hengst Horses2fly Walt 487 deel uit van het project Mei Grand Prix, Nie Grand Prix dat combinaties uit de regio Friesland op weg helpt naar het hoogste niveau.

Alex van Silfhout

De eerste ‘cyclus’ van het project zit er al weer even op, maar Roffel kon nog een half jaar na afloop op steun rekenen. Mede daarom, en omdat ze toch al bij projectcoach Alex van Silfhout trainde, gaf ze zichzelf niet op  voor Mei Grand-Prix nei Grand-Prix 2.0.  “Ik zat zo dicht bij ons doel, Grand Prix, en daarom was het fijn dat ik nog een half jaar na afloop met Alex door kon trainen.”

Roffel reed twee paarden tot de Inter II, Beautful Girl v. Osmium) en de San Remo-ruin Ziron. “Ik heb altijd vooral KWPN-ers gereden,” vertelt ze. Twee jaar geleden kreeg ze de Gjalt 426-zoon Horses2fly Walt 487 van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder onder het zadel. “Walt is een geweldig paard met een mooie uitstraling, hij is echt een heer. Hij is heel lief en heeft totaal geen hengstenmanieren, maar is wel scherp.”

Lichte Tour

De amazone begon met de hengst in de Lichte Tour. “We hebben elkaar echt moeten leren kennen. Je moet naar elkaar toegroeien om te weten hoe lang je kunt losrijden en hoe lang je moet trainen bijvoorbeeld. De finesse die je nodig hebt om alles kloppend te kringen, dat duurt even.”

De hengst heeft volgens Roffel heeft heel veel talent voor de piaffe en passage. “En hij heeft een hele mooie draftour. We hebben met name gewerkt aan zaken als de geslotenheid, de gezetheid, afdruk en gelijkheid in passen. Dat gaat al een poosje heel goed. Hij kan supermakkelijk pirouettes draaien, maar de Grand Prix is heel zwaar en de pirouettes komen aan einde van proef. Daar moet je dus rekening mee houden.”

Iets speciaals

Walt heeft volgens zijn amazone een superfijn karakter. “Hij geeft duidelijk aan wat wel en niet goed gaat. Hij heeft iets speciaals en dat heb je wel nodig op dit niveau. Het is echt heel moeilijk om de Grand Prix te halen. Het is niet uit te leggen hoe we zijn gegroeid de afgelopen tijd. Walt heeft een speciaal plekje bij mij.”

De proef in Tolbert was nog niet foutloos, maar desondanks goed voor ruim 61 procent en de derde plek. ”Ik reed zelfs nog een keer verkeerd, echt heel dom. In de uitgestrekte stap was ik er met mijn hoofd niet helemaal bij en reed ik naar de F, maar ik moest naar de M. Dat leverde -2 op. Verder had ik hem bij binnenkomst zo scherp dat ik voor de X al 2 wissels had. Maar daar ga ik niet te moeilijk over doen.”

Nieuwe doelen

Nu het doel is gehaald, wordt het tijd om nieuwe te stellen, vindt de amazone. “Maar daar hebben we het met de eigenaren eigenlijk nog niet over gehad.”

Voor Sybren Minkema en Jolanda Schreuder rijdt Roffel nog een aantal paarden. “Zowel tuigpaarden als KWPN-ers. Daar gaat het wel iets makkelijker mee, maar de Friese paarden zie je wel steeds vaker in de uitslagen bovendrijven. Zowel de paarden als de ruiters worden beter, maar of dat nou met een KWPN-er is of met een Fries, je moet gewoon goed rijden.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties