Subtop | Gianni Gevers: “Vertrouwen is essentieel”

Subtop | Gianni Gevers: “Vertrouwen is essentieel”

Gianni Gevers en Sir Edson H ©Gemma Fotografie

Gianni Gevers en Sir Edson H (v. Johnson) scoorden op de subtopwedstrijd in Bavel bijna 65% en eindigden daarmee op een eerste en tweede plaats. “Het was pas de tweede keer dat ik met dit paard in het ZZ-Zwaar reed, drie maanden geleden voor het laatst, en dan is dit wel een hele mooie prestatie.”

Wissel

Over de proef vertelt hij het volgende. “Het draf gedeelte ging heel fijn en makkelijk, hij bleef mooi stabiel en daar kregen we dus ook allemaal zevens, zevenenhalve en een paar achten voor. Ook de pirouettes gingen een stuk mooier dan de vorige keer. Hij had alleen moeite met één wissel, dus voor alle series kregen we vieren. Dan gaat de score toch wel hard naar beneden”, lacht Gevers. 

Niet makkelijk

Anderhalf jaar geleden zocht de eigenaresse van Sir Edson H eigenlijk voor haar andere paard een ruiter. “En deze had ze ook nog staan. Hij was eigenlijk voor de verkoop, maar toen ben ik hem toch ook gaan proberen. Het is wel een paard waar niet iedereen zo op wegrijdt. Hij is super leergierig, houdt van hard werken, maar je moet hem niet op z’n teentjes trappen. Dan is hij gewoon echt niet makkelijk. Ik heb hem toen twee keer gereden en het voelde heel erg fijn, dus toen ben ik hem ook voor langere tijd gaan rijden. Hij liep toen Z1, we zijn afgelopen zomer samen in het Z2 begonnen, die zomer heeft hij het NK gelopen, afgelopen winter liep hij het NK ZZ-Licht en toen vonden we het tijd om ZZ-Zwaar te gaan starten.”

Draf

“Sir Edson H heeft in principe drie hele mooie gangen, maar zijn draf springt er wel echt uit. Het is mooi aan elkaar, goed gesloten en het is een gedragen en harmonieus beeld. Voor mijn gevoel gaat het vanzelf. Ik moet gewoon gaan zitten en hem de proef door sturen, maar verder hoef ik niet zo heel veel te doen op wedstrijd”, vertelt Gevers lachend verder. “Hij verruimt voor achten en als ik de schouderbinnenwaarts in zet, loopt hij zo 20 of 30 meter stabiel en in balans door. Het gaat gewoon heel makkelijk.”

Kleine kortsluiting

Het donkere paard is onder het zadel nogal gevoelig. Gevers vertelt over hoe hij daarmee is omgegaan. “In het begin ben ik vooral van hem af gebleven, ik wilde eerst gewoon kijken hoe hij was. We hebben daarna veel vertrouwen opgebouwd, want dat is bij hem ook essentieel. Wanneer je iets nieuws gaat vragen wordt hij in eerste instantie een beetje zenuwachtig. Hij kan het in zijn hoofd dan niet helemaal managen en dan krijgt hij een kleine kortsluiting, omdat hij het niet snapt. Maar als ik het drie keer heb uitgelegd en hij rustig blijft, snapt hij het ook meteen. Eigenlijk zit hij zichzelf soms in de weg. Hij wil het heel graag goed doen voor je en als hij het dan niet snapt wordt hij een beetje gestrest.”

Verkoop

Uiteindelijk is hij nog wel voor de verkoop. “Het  is de bedoeling dat hij verkocht wordt. Het andere paard had al Lichte Tour gelopen en dat wilde ik zelf ook graag een keer starten. Nu ik daarmee Inter 2 heb gereden en Sir Edson H in het ZZ-Zwaar loopt is dat doel bereikt en mogen ze verkocht worden. Zolang ze nog niet weg zijn blijf ik ze zeker met plezier rijden”, besluit de ruiter. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Gemma Fotografie

 

Reacties