Subtop | Geert-Jan Raateland: “Hij doet het met zoveel gemak”

Subtop | Geert-Jan Raateland: “Hij doet het met zoveel gemak”

© Privé eigendom Geert-Jan Raateland

Op de subtopwedstrijd in Oud Gastel was Geert-Jan Raateland met Painted (v. Painted Black) de beste in de gecombineerde Intermediaire II/A. Voor hun Intermediaire II proef kregen ze 66,83% en het oranje lint.

Talent

Raateland vertelt over zijn hengst “Er gingen stukken goed maar ook stukken waren minder goed. In de eerste piaffe kwamen we niet helemaal in het ritme erin. Dat was jammer maar het tweede stuk piaffe passage waren wel goed en daar kregen we hoge punten voor. Hij heeft super veel talent voor het zware werk. We zijn thuis dik een halfjaar aan het trainen geweest om verder te komen. Dan mist hij toch wel wat routine en dat kwam ik weer tegen in de ring. Hij is dan toch een klein beetje meer gespannen dan thuis.”

Hoge punten

De combinatie kreeg 8’5en voor de appuyementen in draf en galop. Ook voor de passage kregen ze achten en de tweede piaffe was ook hoog gepunt. “Het is een paard die alles kan en drie goede gangen heeft. Maar we hadden nog in beide series een wisseltje niet goed. De pirouettes waren ook iets te klein en daar hebben we veel punten laten liggen. Als ik een foutloze proef rij dan loopt dit paard 70%” vertelt de ruiter uit Hardinxveld-Giessendam.

Veel gemak

Raateland is vol lof over zijn Painted Black nakomeling. “Het is een geweldig paard en zo atletisch in het lijf. Dat is nog weleens lastig, om alles strak en recht te krijgen. Hij doet alles met veel gemak maar in de proeven hebben we nog snel slingertjes. Daar moet hij nog wat sterker in worden en wat meer bevestigd in raken. Gisteren hebben we teveel steekjes laten vallen, dat geeft niks. Het is een proces waar je met het paard in zit en daar zijn deze wedstrijden goed voor.”

Dit is hem

Painted is negen jaar en zelf opgeleid naar Zware Tour niveau door Raateland. Hij vertelt “Painted was vier jaar toen ik hem kocht in Duitsland op de veiling. Vanaf het eerste moment dat ik erop zat dacht ik ‘dit is het, deze wil ik graag hebben’. Hij maakt al zijn verwachtingen waar en heeft veel talent voor het zware werk. Nog meer dan voor de Lichte Tour. We gaan nu nog een paar keer Intermediaire II rijden en dan over een poosje de Grand Prix in. Ik denk dat het een topper gaat worden.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Privé eigendom Geert-Jan Raateland

Reacties