Subtop | Fransje van der Meer: “Een goede band met mijn paard...

Subtop | Fransje van der Meer: “Een goede band met mijn paard vind ik belangrijker dan al het andere”

Fransje van der Meer - Histaria Pavo Cup 2017 © DigiShots

Bij het subtop meetmoment in Aerdenhout schreven Fransje van der Meer en Histaria (v. United) de Prix St. Georges op naam met bijna 68%. Net geen score die goed genoeg is voor een startplaats op het Nederlands Kampioenschap in september, maar de combinatie is dichtbij. 

Onder de knie

Van der Meer vertelt: “We hebben tijdens de wedstrijd-stop thuis echt getraind om die Prix St. Georges-proef goed onder de knie te krijgen. Vlak voor de corona startte ik namelijk nog in het ZZ-Zwaar. Daarbij was dit pas haar derde keer dat ze deze proef reed, dus dan ben ik super tevreden met zulke punten en dat ik ook nog eens de hoogste dagscore haal.”

Schepje bovenop

Histaria is altijd heel steady en op het protocol zijn dan ook geen enorme uitschieters te zien. “We scoren met name punten op het mooie beeld en de controle die ik heb. Haar draf is erg expressief en voor de stap krijgen we ook vaak zevens en zevenenhalven. De galop is eigenlijk het enige waar nog rek in zit. Hij is gewoon netjes hoor, maar daar wil ik eigenlijk nog een schepje bovenop doen”, legt de amazone uit.

Sleutelen

“De laatste tijd heb ik in de training ook erg gewerkt aan de verzameling en aan de pirouettes en ik wilde ook net wat stoerder door de appuyementen kunnen rijden. Dat ging nu al een heel stuk beter. Maar ik galoppeerde bijvoorbeeld aan en dan ga ik weer net iets te stoer. Ze begon dan ook een beetje te voorwaarts, maar naarmate de proef vorderde kreeg ik gelukkig de controle meer terug. Dat zijn dan dingetjes waar ik thuis weer lekker aan kan gaan sleutelen.”

Liefde op het eerste gezicht

Van der Meer kocht de toen vierjarige merrie vlak nadat ze haar vorige Grand Prix paard had verkocht naar Amerika. “Dan val je toch een beetje in een gat hoor”, lacht ze. “Ik wist even niet wat ik wilde doen of hoe ik verder zou gaan. Dus toen ben ik weer op zoek gegaan naar een leuk jong paardje en zij kwam eigenlijk bij toeval op mijn pad. Ik zag haar en wist meteen dat ze mijn paard zou worden. En ik ben nog steeds iedere dag super blij met haar!”

Harmonieus beeld

“Op wedstrijd is ze super relaxt en ze past qua rijden en gevoel ook goed bij mij.” De amazone heeft een mega klik met hoe haar paard is en zich gedraagt. “Histaria zal nooit ergens op loeren of iets dergelijks. Ze is ook altijd bij de les en wil heel graag. Zodra we de baan in komen weet ze al dat we de proef zo goed mogelijk gaan rijden, ze gaat er echt voor en het is super leuk dat je dat zo samen mag doen. Die werkwilligheid is ook een van haar sterkste punten. Dat ik zo’n goede band met mijn paard heb zorgt ook voor dat harmonieuze beeld dat ik graag wil laten zien tijdens het rijden. Ik vind dat belangrijker dan al het andere.”

Doel

Grand Prix is een droom waar de amazone weer graag naartoe werkt. “Of dat ook mijn doel is, is denk ik nu net iets te vroeg is om te zeggen. Maar nu is het doel het NK in september, daar moet ik nog één keer 68% voor halen, dus het was een beetje zuur dat dat nu net niet lukte. Maar goed, we zitten er heel dichtbij en we moeten het nog een aantal keer gaan proberen. We hebben al een keer 70,5% gehaald, dus het zeker in!”, besluit de amazone haar verhaal. 

Zie ook: Subtop | Fransje van der Meer: “Ik wilde met lef rijden”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

 

Reacties