Subtop | Floor Vos over ZZ-Zwaar debuut: “Ik pak spelenderwijs de oefeningen...

Subtop | Floor Vos over ZZ-Zwaar debuut: “Ik pak spelenderwijs de oefeningen erbij”

Floor Vos - Happy-Feet DFV Foto: Rick Eibergen

Floor Vos maakte dit weekend haar ZZ-Zwaar debuut in Vlagtwedde met de 7-jarige Happy-Feet DFV (v. Johnson). Ze werd eerste met 62,43% in haar tweede proef. In de eerste proef was haar score van 62,70% die goed voor de derde prijs.

“Ik ben echt heel erg blij met hoe het gisteren is gegaan, het was de eerste keer dat ik met dit paard in het ZZ-Zwaar startte dus dik tevreden!” begint de amazone haar verhaal.

Een heel goed gevoel

“Ik ben met hem als vijfjarige begonnen, hij was net netjes aangereden toen ik hem ging rijden.  Samen hebben we alle klassen doorlopen en heel wat kampioenschappen weten te winnen. Nu hebben we dus de overstap naar de subtop gemaakt en winnen we ons debuut. Dat voelt wel heel goed. Ook al waren er natuurlijk nog zat dingen die beter konden” vertelt Vos.

Kleine dingetjes

“Happy-Feet scoort eigenlijk altijd wel in zijn zijgangen en galop onderdelen. We moeten nog wel werken aan de series, ook al zijn die meestal ook wel prima, maar de wissels mogen ook nog net wat meer door gesprongen zijn. Dat zijn allemaal van die kleine dingetjes waar we gewoon nog aan moeten werken. Hij beheerst de oefeningen allemaal wel, thuis zeker, maar op concours kan hij het nog wat spannend vinden en is hij net wat strakker te dan thuis.”

Groot pluspunt

Vos heeft de Johnson-nakomeling al vanaf jongs af aan onder het zadel en over de ontwikkeling van haar paard vertelt ze het volgende. “Hij is vrij groot. Hij is laatst gemeten op 1.76, dus het is wel een paard wat groot is, maar hij is gelukkig niet lomp. Gelukkig is hij ook vrij makkelijk aan elkaar te rijden. Nu hij zeven is merk ik dat hij nu de kracht krijgt om meer tot dragen te komen. In het begin had hij daar wat moeite mee, maar het wordt steeds beter en de puzzelstukjes beginnen in elkaar te vallen. Die gedragenheid heb je op dit niveau ook zeker nodig” vertelt Vos lachend. “Daarbij scoort hij altijd onwijs op zijn galop, dus dat is echt een groot pluspunt van dit paard”

Toch te snel

 In haar trainingen besteed Vos het meeste aandacht aan de basis. “Ik vind het heel belangrijk dat paarden gewoon ontspannen hun rondjes lopen en daarbij goed in hun vel zitten. Dus in de trainingen leg ik ook geen druk op dat ze van alles moeten, maar probeer ik spelenderwijs de oefeningen erbij te pakken, zeker als ze nog zo jong zijn. Hij doet alles best wel heel makkelijk, dus dan moet je ervoor waken dat je per ongeluk toch te snel wil. Dat is voor mij het allerbelangrijkste,” besluit Vos. 

Realiteit

“We hebben wel echt toegewerkt naar dit subtop debuut” geeft Vos toe. “Het zou leuk zijn als we nog hoger komen, maar ik moet wel realistisch zijn dat ook dit paard waarschijnlijk een keer verkocht gaat worden. Ik weet niet wat we uiteindelijk nog gaan halen, maar het is een geweldig paard om mee te werken. Hij heeft een super instelling en is een heel lief dier.”

Valesca Pieters won de 1e proef in het ZZ-Zwaar met Ethan (v Zizi Top) met 63,5 procent.

Klik hier voor de complete uitslag van de wedstrijd in Vlagtwedde.

Tekst: Elaine Duurham

Foto: Rick Eibergen

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

Reacties