Subtop | Febe van Zwambagt: “Hij geeft je energie”

Subtop | Febe van Zwambagt: “Hij geeft je energie”

Febe van Zwambagt & Fernandell MS - Foto: Equigeniek

Febe van Zwambagt maakte in Neerijnen haar Subtop debuut met Fernandell MS (v. For Compliment). De combinatie won beide proeven in het ZZ-Zwaar met 72% en 67%.

Eerste keer

Afgelopen winter kwam de combinatie voor het laatst aan de start, tijdens de Indoorkampioenschappen in de klasse Z2. Van Zwambagt vertelt “Na het NK heb ik hem een poosje thuis gereden. Als hij een beetje zenuwachtig werd lukte het net niet. Ik heb hem thuis doorgetraind en het werd meer bevestigd. Na het NK kwam vrij snel de Corona epidemie waardoor we niet op wedstrijd konden. Dit was de eerste keer dat ik hem weer heb uitgebracht en direct in het ZZ-Zwaar.”

Techniek

“De tweede proef had ik wat minder geoefend en daar zaten best wat grote fouten in. Daar ga ik nu op oefenen, dat hij net zo fijn wordt als de eerste proef. Hij heeft drie hele goede gangen en kan ook heel goed uitstrekken. In draf blijft hij een heel mooi ritme houden met veel balans. De pirouettes beginnen ook ergens op te lijken. Na de wedstrijd sprak ik de jury en ze zei ‘ik heb genoten van de techniek in de pirouettes’. Dat was wel leuk” vertelt ze enthousiast.

Zelf gekocht

Fernandell MS is in eigendom van Van Zwambagt. Ze vertelt “Toen ik nog in Duitsland werkte reed ik hem voor zijn toenmalige eigenaren. Ik had gelijk een klik met hem en het ging vrij snel heel goed. Toen ik stopte bij die werkgever is hij terug gegaan naar de eigenaren. Die hadden niet zo’n klik met hem en hadden mij benaderd of ik er iemand voor wist. Dat wist ik wel, ik wilde hem zelf hebben! Ik was super blij dat ik hem zelf kon kopen, dat is inmiddels bijna twee jaar geleden. Hij moest toen nog zes jaar worden en hij wordt nu bijna acht.”

Opleiden

Van Zwambagt vervolgt “Ik wil nu wat meer wedstrijdervaring met hem op doen in het ZZ-Zwaar. Thuis ben ik hem rustig aan het opleiden. Ik weet wel dat hij alles op gaat pakken maar hij moet het ook aan kunnen. Ik heb alle tijd en doe rustig aan met hem. Hij moet in de ring nog wat relaxter en meer ontspannen worden. Daar ga ik lekker zelf mee door knutselen, hij is mijn oogappeltje. Het is een super gaaf paard en het is elke dag een feestje om met hem te trainen. Hij geeft je energie en dat is super leuk.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Equigeniek

Reacties