Subtop | Evy de Haan: “Het is een kwestie van kracht winnen”

Subtop | Evy de Haan: “Het is een kwestie van kracht winnen”

Evy de Haan & Ilias van het Trichelhof

Op de Subtop wedstrijd in Oud-Gastel won Evy de Haan het oranje lint met 68%. Ze reed met haar Ilias van het Trichelhof (v. Everdale) in de klasse ZZ-Zwaar.

Derde keer

De Haan vertelt “Ik was heel tevreden over de wedstrijd. Het was pas de derde keer in het ZZ-Zwaar en het gaat best wel vlot. Hij is nooit kijkerig dus daar heb ik geen werk aan. Op vreemd terrein is hij ook super braaf. Ilias is pas zeven jaar en hij is heel groot, bijna 1.80 meter. In de pirouettes mag hij nog wat meer verzamelen. Hij mag nog wat meer aan kracht winnen zodat ik meer kan werken. Hij zet soms zijn Everdale hals erop en maakt dan veel front. Dat is voor mij nog werk om hem goed op lengte te houden. Ik moet zo stil mogelijk zitten en hem zijn werk laten doen.”

Vriendelijk beeld

De combinatie kreeg achten voor de series. “Zijn stap en uitgestrekte stap zijn super fijn. In de galoptour kreeg hij veel achten en dat tikt lekker aan op de punten. De series springt hij heel makkelijk door. In de uitgestrekte galop heeft hij heel veel sprong en power” vertelt de amazone. De jury schreef ‘Fijne paard met goede balans en ritme. Het beeld is vriendelijk en ongedwongen’.

Kracht

De Haan kocht haar paard op de veiling bij van Olst. “Ik heb hem toen wat jonge paarden competities gestart. Hij mocht naar de halve finale van de Pavo Cup bij de vierjarigen. Daarna heb ik hem verder opgeleid en dat gaat heel fijn. Hij is uitgegroeid tot een flinke jongen. Hij is heel werkwillig en heeft een enorm incasseringsvermogen. Het is een kwestie van kracht winnen want hij doet super zijn best. Hij is pas zeven jaar en moet nog wat sterker worden. Daarom start ik hem ook maar één proef. Spelenderwijs neem ik thuis een dribbeltje mee en daar heeft hij ook heel veel balans al in. Het is super om te zien dat het zo goed gaat maar ik geef hem lekker de tijd om het mentaal ook aan te kunnen” vertelt ze gedreven.

Ervaring

“Dit jaar hoop ik nog wat meer ervaring op te doen in het ZZ-Zwaar. Begin volgend jaar zou ik graag de overstap maken naar de Lichte Tour. De series om de twee pakt hij ook al heel makkelijk op. Mijn moeder staat iedere dag naast de baan om met een kritisch oog mee te kijken bij de training. Iedere week ga ik lessen bij Jacquelina Fiechter in België. Ik waardeer heel erg haar enorme respect voor paarden. Ze kijkt goed wat mijn paard aan kan en neemt de tijd om ons eerlijk verder te helpen” vertelt de Haan.

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Evy de Haan

Reacties