Subtop | Engie Kwakkel: “Van Catch stap ik elke dag tevreden af”

Subtop | Engie Kwakkel: “Van Catch stap ik elke dag tevreden af”

Engie Kwakkel - Eyecatcher NK Dressuur 2019 © DigiShots

Engie Kwakkel debuteerde zaterdag in Urk met haar oogappel Eyecatcher (v. Uphill) in de Zware Tour. En met succes, de amazone vertrok namelijk met een oranje lint huiswaarts. Eyecatcher is een echte familiepaard, want de amazone ziet haar paard in de toekomst namelijk graag schitteren onder haar dochter. “Zij is er ook helemaal gek van.”

Debuut

Ze vertelt over haar proef van zaterdag: “Voor de eerste keer, en na een jaar niet op wedstrijd geweest te zijn, ben ik zeker tevreden”, steekt Kwakkel lachend van wal. “In de winter ben ik vaak in Amerika, dus rijd ik wat minder en ga ik niet op wedstrijd. De bedoeling was dat we eigenlijk in april ons debuut zouden maken, maar goed, toen kwam de corona. En daarom was het nu.”

Overstap

“De overstap naar de Zware Tour is altijd spannend, je weet nooit wat ze gaan doen. Je weet dat ze het thuis wel doen, maar of het dan ook op wedstrijd lukt om het vloeiend in elkaar over te laten lopen is toch wel heel erg spannend. Door omstandigheden zaten we er zaterdag wat langer op dan gepland, dus de brand was er een beetje af door de hitte.”

Met veel vertrouwen

De amazone vindt de eerste keer Zware Tour starten altijd een beetje aftasten. “Het is altijd een soort meetmoment waarbij je kunt kijken waar je aan moet werken. Ik was zelf heel bang dat hij ging stilstaan bij de piaffe, maar dat deed hij gelukkig niet. Het was echt heel mooi! De afstemming was nog een beetje onwennig, maar ik ga zeker met meer vertrouwen de volgende proef in.”

Amerika

“Ik heb Eyecatcher sinds dat hij vier jaar is en we hebben hem ook zelf zadelmak gemaakt. Tussendoor is hij zelfs nog in Amerika geweest. We twijfelden of hij het wel zou gaan doen hier in Nederland en ik had hier nog een ander paard. Dus ik dacht dat hij dan mooi naar Amerika kon. Maar dat ging niet helemaal goed daar. Toen heb ik hem teruggehaald en ben ik er zelf weer op geklommen. Nu ben ik er helemaal weg van”, vertelt de amazone lachend. 

Opleiding

Over de opleiding van haar paard zegt ze het volgende: “De eeners deed hij heel erg makkelijk.Toen ik met de twee-ers begon, hij was toen acht jaar, en hij dat goed oppakte, deed ik de eeners er maar meteen achteraan. Hij sprong er vanaf het eerste moment 15 en wist meteen wat de bedoeling was.” De zigzag was iets lastiger. “Dat vond hij echt heel ingewikkeld. Hij wilde óf naar rechts óf naar links, maar door elkaar ging het niet zo goed in zijn hoofd”, legt Kwakkel uit.

Even moeilijk

 “Eyecatcher is heel erg ijverig, dus met de piaffe en passage moest hij veel vertrouwen krijgen. Op het moment dat je met een zweepje komt, krijgt hij het gevoel dat hij iets fout heeft gedaan. Dus dat was wel even heel erg moeilijk. Dat hebben we hem uiteindelijk aan de hand geleerd, zodat hij er wat meer comfortabel in werd.”

Pleaser

Catch, zoals de amazone haar paard liefkozend noemt, is voor haar heel erg bijzonder. “Je hebt weleens paarden die je goed aan moet pakken of iets dergelijks, maar bij Catch stap je er elke dag tevreden af. Het is echt een pleaser en wil het het liefst zo goed mogelijk voor je doen. Als hij dan het aanleren van de piaffe moeilijk vindt, dan vindt hij het ook écht moeilijk. Ik zeg wel eens tegen mensen: “Als ik wil dat hij gaat liggen doet hij het ook.” Hij is ontzettend werkwillig en zal nooit een weerwoord geven. Ik moet hem dan echt tegen zichzelf beschermen als ik te hard ga of te veel van hem vraag. Daardoor heeft hij ook tijd nodig.”

Nog een jaartje spelen

In het verleden kreeg de amazone best veel aanbiedingen om de ruin te verkopen, maar is daar nooit op ingegaan. “Catch is denk ik een geweldig Junioren-, of Young Riders-paard. En ook mijn dochter is er helemaal gek van”, lacht ze. “Ik ga er zelf nog een jaartje mee spelen denk ik en dan is het voor haar een fantastisch Junioren-, Young Riders-, of zelfs U25-paard is. We kunnen hem zelf niet betalen als we hem zouden willen kopen, dus ik denk dat ik hem gewoon aanhoud en dan heeft zij er straks een toppaard aan”, besluit Kwakkel haar verhaal. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties