Subtop | Ellen van Gastel: ‘Astrid is een jas die mij het...

Subtop | Ellen van Gastel: ‘Astrid is een jas die mij het beste past’

dressuur algemeen ring
foto: Remco Veurink

Met een unanieme overwinning tijdens haar Inter II-debuut kon Ellen van Gastel zeer tevreden huiswaarts keren. Ze zadelde hiervoor de OO Seven nakomeling Astrid Sollenburg.

De combinatie reed naar een overtuigende score van 66,176% tijdens de Subtopwedstrijd in Oudkarspel.

Heel tevreden

Enthousiast vertelt van Gastel: “Dit was onze eerste keer Inter II samen en ik kan niet anders dan heel tevreden zijn. Het is een hele hete merrie en ze kan de controle nog weleens overnemen. Maar nu kon ik alles controleren en we reden echt samen deze proef. Het was echt teamwork en ik ben er super blij mee.”

Passage

De 14-jarige Astrid Sollenburg is opgeleid door Floor Dröge tot Grand Prix niveau. Sinds een klein jaar zit Van Gastel in het zadel en is de merrie in eigendom van Jan Kooi. De amazone vervolgt: “Het was nog niet foutloos maar dat geeft ook niet. Ik vind het belangrijk dat het basiswerk goed voor elkaar is. De passage-piaffe-passage tour kan nog beter en daar gaan we ook verder aan werken. De passage kan Astrid heel goed en daar kregen we ook al 7ens en 7,5’en voor, daar ben ik voor nu blij mee.”

Juiste afstemming

“Vanuit de passage kwam ik net zelf iets te hard de piaffe ingereden. Dat mis ik ook nog, ik ben nog op zoek naar de juiste afstemming op wedstrijd. Ik had haar net iets meer moeten sluiten terwijl ik heel mooi in een fijn ritme in de passage zat. Beide juryleden gaven hetzelfde punt per onderdeel en zelfs het jurycommentaar was bijna identiek. Op de laatste lijn van de proef, de uitgestrekte draf, kregen we twee negens. Het jurycommentaar was ook: ‘mooi gereden en mooi naar boven’. Het was heel tof dat de hele proef op exact dezelfde manier gejureerd was.”

“Iedereen heeft wel meerdere jassen maar eentje zit er dan het lekkerst. Astrid is een jas die mij het beste past, je gaat zitten en het is genieten. Ze heeft er zo’n zin in en alles ging gewoon gecontroleerd. Ik ben onwijs gek op haar en we hebben een speciale band. Natuurlijk zijn we nog wel wat zoekende maar daar gaan we thuis verder in spelen. Als ik ooit nog zo’n jas kan vinden dan koop ik hem direct.”

Beter afstemmen

De amazone vindt het leuk om op verschillende wedstrijdlocaties te rijden. “Daar blijft je paard ook scherp van. Hoe scherp Astrid ook kan zijn, ze kijkt nergens naar. Er slopen wel foutjes in van ijverigheid, ze wil zo graag werken. Het is dan aan mij omdat nog beter af te stemmen met haar. Ik ben heel blij met haar en ze doet zo enorm haar best en hoe dat verder uitpakt zie ik wel. Op beide protocollen stond ‘succes in de Grand Prix’ maar wanneer dat is, weet ik nog niet. Het is niet een paard wat wekelijks mee hoeft en we gaan nu meer richting de Grand Prix werken. Als ik denk ‘nu kan het’ dan ga ik starten maar daar zit geen haast achter. Plezier is het allerbelangrijkste en deze proef was een goede spiegel voor mij. Ik weet waar ik aan kan werken en geniet vooral van deze speciale merrie!”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto:

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties