Subtop: Dubbele winst voor Marieta Doornwaard

Subtop: Dubbele winst voor Marieta Doornwaard

0 38
Rien van der Schaft

Bij alle vier de juryleden wist Marieta Doornwaard-Uitslag afgelopen zaterdag ruimschoots de meeste punten in de beide ZZ-Zwaar proeven van de subtop wedstrijd in Zwolle te behalen. Ze liet daarmee Liset Bakker en Gribaldi-dochter Baie Rose met een verschil van gemiddeld twee en een half procent achter zich.

‘Boven verwachting’
Zowel amazone Marieta als eigenaresse en fokker Luchanna Lub spreken vol trots over de achtjarige merrie Didi Rose (v. Florencio) die Mariet naar percentages van 65,14 en 67,14 procent reed ‘Didi presteerde gister boven verwachting’, begint Luchanna enthousiast. ‘Ze heeft zo’n vijf maanden stilgestaan en Marieta heeft even getwijfeld of Didi wel al weer klaar was voor een wedstrijd. Vrijdagavond heb ik nog even bij de training gekeken en ik zag toen al dat ze erg goed liep. Het is een heel fijne merrie met een goede instelling en ze loopt uitstekend. Dat vond ik al toen ze nog een veulen was, maar dan moet het nog wel gebeuren. Ik heb nog meer heel apart lopende paarden uit dezelfde moeder als die van Didi. Ze zijn geboren met changementen’, lacht Luchanna. Bij beide ZZ-Zwaar proeven ging de tweede plaats naar Liset Bakker. In de eerste proef was er een verschil van drie- en in de tweede proef van twee procent ten opzicht van de nummer 1. Als derde mocht in de eerste ring Angela Breuking-Menner met de eveneens Florencio-nakomeling Zolino aansluiten. De proef van deze combinatie werd beoordeeld met 62,07 procent. In de tweede ring was de derde prijs voor Lisa Voskuilen. Ze reed Awsome (v. Gribaldi) naar een percentage van 63,71 procent.

Veel animo
Er bleek zoveel animo te zijn voor de klasse ZZ-Zwaar in Zwolle dat het aantal deelnemers in twee groepen werd verdeeld. De winst in de tweede groep ging in de eerste proef naar Bas de Recht en Equiscio’s Vivendi (v. Polansky). De combinatie behaalde 66,9 procent. Helaas werd hun tweede proef niet als de winnende beoordeeld. Ze sloten hier met 64 procent aan als derde. De winnende proef werd nu gereden door Jacob van der Heide met de Jisse 433-zoon Horsea’s Bart. Tweede in deze proef werd Ireen de Leeuw-Te Riet. Als tweede in de eerste proef mocht Robert Veldhuizen naar voren komen en de derde prijs was voor Marjan Schalekamp. De percentages van deze ruiter en amazone lagen met 65,3 en 64,1 procent niet heel veel van de winnaar.

Winnend wedstrijddebuut
In de Prix st. George maakte Rien van der Schaft (op de foto met ander paard) zijn wedstrijddebuut met zijn nieuwe paard Chopin C.I. (v. Dayano) en dat leverde de combinatie direct de winst op. Hun proef werd beoordeeld met maar liefst 69,34 procent. Hoewel Bennie van Es Dorian van Soma (v. Olgert 445) uitstekend presenteerde, kon hij met 65,07 procent Van der Schaft niet bijhouden. De top drie in de Prix st. George bleef in mannelijke handen. Gert Wiegand Bruss reed C.s.i. (v. Waldo) dankzij een percentage van 64,93 namelijk naar een derde plaats. Bennie van Es bleek overigens in prima vorm te zijn. Hij schreef niet alleen de tweede plaats in de Prix st. George op naam, maar ook die van de Intermediaire I. Deze keer reed hij de opvallende bonte Willem van Nassau-nakomeling Maurits van Nassau. Hun proef werd beoordeeld met 66,18 procent, ruim twee procent minder dan de nummer 1 van deze rubriek, Dennis Ausma met de merrie Cindy (v. Jazz). Gribaldi bleek goed vertegenwoordigd in Zwolle. De eerste plaats in de Grand Prix ging naar LN Tiadette, gereden door Linda van der Hauw-Jansma. Aansluitend, op de tweede plaats volgde Hester Bischot. Hoewel de jury bij C haar proef vergelijkbare punten gaf als de proef van Hauw-Jansma, had de jury bij de letter H hier toch een ander idee over. Het leverde haar en Trovador Raposa BR (v. Ofensor) uiteindelijk een percentage van 64,55 procent op. Het verschil tussen de winnende en de tweede proef bleek in de Intermediaire II wel erg groot. Zo werd de proef van Joyce Heutink beloond met maar liefst 68,03 procent, terwijl Anouk Noordman haar Zeronica (v. Talos) naar 60,13 procent stuurde.

Uitslagen Zwolle 23-07

Tekst: Caio Schuurmans

Reacties