Subtop | Devenda Dijkstra: “Hero gaat mijn dromen waarmaken”

Subtop | Devenda Dijkstra: “Hero gaat mijn dromen waarmaken”

Devenda Dijkstra - Hero KNHS Indoorkampioenschappen 2019 © DigiShots

Op de subtop wedstrijd in Bunschoten Spakenburg behaalde Devenda Dijkstra met Hero (v. Johnson) twee overwinningen in het ZZ-Zwaar. Met scores van 68,43% en 68,57% bleef zij de concurrentie voor. Het was de eerste keer dat de amazone in het ZZ-Zwaar startte. “Eigenlijk was het voor ons allebei de eerste keer in de subtop. Hiervoor was mijn allerhoogste niveau L2 met mijn E-pony.” Begint de amazone vrolijk te vertellen.

Eerste keer

Ze vervolgt: “Precies een jaar geleden ben ik voor het eerst met Hero aan start verschenen in de B en we hebben eigenlijk alle klassen doorlopen. In het begin had ik nog net niet alles voor elkaar. Hij was voordat ik hem ging rijden ook nog nooit op wedstrijd geweest, dus het was echt voor alles de eerste keer. Hero is wel een heel fijn paard. Het is net alsof hij weet wat er van hem verwacht wordt. Zodra hij de ring binnenkomt is hij er en doet hij wat hij moet doen.”

Herstel

“Ik merk ook wel dat hij heel erg veel talent heeft voor het hogere werk. De oefeningen doet hij allemaal heel fijn, maar hij is ook gewoon heel scherp aan je hulpen en weet hoe hij zich moet gedragen. Wanneer er dan toch wat misgaat in de proef herstelt hij zich ook meteen. Dus ik ben eigenlijk ook nooit bang om fouten te maken want het motiveert mij alleen maar om de volgende wedstrijd veel beter mijn best te doen.”

Tra la la de proef door

Dijkstra is de afgelopen anderhalve maand niet gestart met Hero. “Het was even geleden dus ik moest er weer inkomen. Dan ga ik lekker op de automatische piloot rijden. Ik ben uiteindelijk helemaal geen ervaren wedstrijdruiter en ik heb de neiging om een beetje onoplettend te worden tijdens mijn proef. Het wil nog wel eens voorkomen dat ik ‘tra la la’ de proef doorrijdt zonder na te denken en te voelen. Volgende week starten we weer en dan hoop ik dat ik beter mijn best doe om nog hogere scores te krijgen.”

Erg nerveus

“Hero is voor de helft van mijn vriend Laurens van Lieren. Voordat ik hem in de B startte had ik hem denk ik net een paar maandjes onder het zadel. Het is een heel scherp paard, vorig jaar was ik nog wel eens nerveus als ik erop startte omdat hij zo fris kon zijn. Als hij dan een dag vrij had gehad durfde ik er niet als eerste op, dan moest echt Laurens erop.” Vertelt Dijkstra lachend. “Maar als hij nu een week vrij is geweest neem ik hem lekker mee naar buiten. Ik heb in dit jaar zo’n klik met dit paard gekregen. Ik heb gewoon echt veel vertrouwen in hem gekregen en hij in mij.”

Dik 70%

“Vorige week had ik nog een discussie met Laurens of we wel naar deze wedstrijd zouden gaan. Hero heeft in alle klassen dik 70% gescoord, dus we vonden het ergens wel zonde om zo snel door te starten en dan straks de ring uit te komen met 63%. Maar ja, ik ben toch gestart. Ondanks wat fouten scoort hij toch nog ruim 68%, dus ik ben echt heel erg blij met dit paard.”

Dromen waarmaken

“Eerst was mijn doel om binnen het jaar naar het Z te rijden met hem. Dat is in een half jaar gelukt. En nu is mijn doel de slipjas. Dat is toch wel mijn kleine meisjes droom. Iedere keer als je een doel hebt bereikt ga je je grens verder leggen, maar het is zo’n talentvol paard dat ik weet dat hij het allemaal waar gaat maken” besluit Dijkstra

Tekst: Elaine Duurham

Foto: DigiShots

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties