Subtop | Desiree Kaart: “Ik hoop dat ze mijn eerste GP paard...

Subtop | Desiree Kaart: “Ik hoop dat ze mijn eerste GP paard wordt”

0 1231
Foto: Desiree Kaart

Desiree Kaart reed haar Grazia Begijnhoeve (v. Charmeur) tweemaal naar de overwinning in Velsen-Zuid. De ZZ-Zwaar proeven werden beloond met 63,86% en 65,14%.

Begijnhoeve

Grazia Begijnhoeve is in eigendom van Rob van Puijenbroek en Tommie Visser. De amazone vertelt “Ik rij wat jonge paarden voor hun en sinds een klein jaar ook Grazia. Daarvoor reed ik een andere merrie van hun in de Lichte Tour waarna we besloten dat ze terug ging naar de Begijnhoeve. Ik vind het leuk om naast een aantal jonge paarden één paard te hebben voor het hogere werk.”

Knikkende knieën

“Grazia is geen makkelijk paard. Ze is snel bang en wat dominant met rijden. Een jaar geleden opperde Rob ‘We hebben eventueel een ouder paard voor je’. Toen hij aan kwam met deze merrie begon ik te lachen, ik durfde eigenlijk niet maar het is wel een heel goed paard. Ik ben toch naar België gegaan om te kijken of het klikt. Ik stapte met knikkende knieën erop. In het begin vond ik het best spannend met haar. Maar het is ook een hele mooie kans om met zo’n paard aan de slag te gaan” vertelt ze over de eerste ontmoeting.

Weinig ervaring

Omdat de wedstrijden stil lagen kon ook Kaart niet op wedstrijd en moest noodgedwongen thuis trainen. “Grazia heeft nog heel weinig ervaring dus toen het weer kon zijn we in het ZZ-Zwaar gestart. De eerste keer viel nog niet mee. We waren allebei gespannen en ik heb pas één keer eerder ZZ-Zwaar gereden. De eerste keer was in Aerdenhout en daar is best wel wat te zien. Ik heb de proeven uitgereden maar daar was ook alles mee gezegd” vertelt de amazone.

Stijgende lijn

Velsen-Zuid was de vierde wedstrijd voor de combinatie. “Het was de eerste dat ik dacht, ik kan eraan rijden en ze blijft bij mij. Thuis gaat het heel erg goed, het is fijn dat het op wedstrijd ook steeds meer die kant op gaat. Er zit een stijgende lijn in” vertelt ze gedreven. De jury schreef ‘Leuke combinatie en paard met potentie’. De onderdelen in galop zijn het sterkst van de combinatie. Ze vertelt “Voor de ene pirouette kregen we een acht en voor de ander een twee. Dat is soms nog een beetje lastig. De appuyementen zijn een heel sterk punt van haar. De series worden steeds beter maar daar kregen we al zevens voor.”

Lichte Tour

De combinatie gaat vaker op concours om het paard eraan te laten wennen. “Het moet normaler voor haar worden. De punten voor de Lichte Tour zijn binnen. Ik ga nog even in het ZZ-Zwaar verder om het meer te bevestigen. Het binnen seizoen vanaf november wil ik Lichte Tour gaan starten, mijn slipjas hangt al klaar. Ik hoop dat Grazia mijn eerste Grand Prix paard wordt. Het is me door Tommie en Rob gegund en we zijn thuis al een beetje met de piaffe en passage bezig. Ze is pas negen dus we hebben nog alle tijd. Het is wel een droom om het met haar te gaan rijden” vervolgt Kaart.

Spoelen

De amazone rijdt nog twee driejarigen voor de Begijnhoeve. “De combinatie jonge paarden en hoger geschoolde paarden vind ik het leukst. Met de jonkies ga ik in oktober de Noord-Holland Cup rijden. De moeder van Grazia is de welbekende Roxane. Ze is ook de moeder van GLOCK’s Johnson TN. Helaas is ze in 2018 overleden. Met Grazia wordt ook gefokt en ze heeft nu vier nakomelingen. Komend seizoen is er één veulentje gespoeld. Een driejarige nakomeling van Grazia rij ik ook maar die heeft een heel ander karakter dan de moeder” vertelt ze enthousiast.

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Desiree Kaart

Reacties