Subtop | Demy Kurstjens: “Ik wil dat hij zich lekker voelt, de...

Subtop | Demy Kurstjens: “Ik wil dat hij zich lekker voelt, de rest komt vanzelf”

Demy Kurstjens - Kingsley Chaplin Nederlands Kampioenschap 2016 © DigiShots

Demy Kurstjens mag zich winnares noemen van de gecombineerde Intermediaire I/ Prix St. Georges rubriek op de subtop wedstrijd in Uden. Met haar troef Kingsley Chaplin DK (v. Johnson) reed ze bijna 68% bij elkaar. Vorige maand maakte de combinatie ook al hun winnend rentree na een wedstrijd pauze van negen maanden.

Ontspanning

“Ik ben zeker tevreden. Helaas had ik één foutje in de serie om de drie, maar het is natuurlijk pas de tweede wedstrijd nadat hij er negen maanden uit is geweest. In vergelijking met vorige keer was hij zeker meer ontspannen, het ging gewoon weer een stuk makkelijker. En dat is natuurlijk hartstikke fijn” steekt de amazone van wal.

Afstemmen

Kurstjens vervolgt: “Het was verder een hele constante proef. Wel had ik er een acht voor mijn pirouettes en schouderbinnenwaarts bij zitten. Dat zijn dingen die hij heel goed kan. Als hij straks weer wat vaker mee is geweest en wedstrijdritme heeft, kan hij makkelijk voor zijn appuyementen ook achten halen. Je merkt dat hij op dit moment wat routine mist en het is voor ons beide gewoon weer wat wennen. Bijvoorbeeld bij het losrijden, de vorige keer had ik er net wat te kort op gezeten en dit keer net wat te lang. Het is nu vooral afstemmen, maar eigenlijk doet hij alles gewoon heel goed. Kingsley Chaplin DK heeft eigenlijks niks wat hij niet kan. Hij moet gewoon echt weer wedstrijdritme krijgen. Als er iets fout gaat, dan ligt dat ook echt aan mij.”

Kleine pony

Na een wedstrijd pauze van negen maanden is het voor de ruin ook mentaal weer wennen. Kurstjens vertelt: “Hij is nu helaas heel zenuwachtig en dat begint al bij het vlechten. Ik vind het heel zielig voor hem, maar het is echt iets waar hij doorheen moet. Ook alleen op de wagen vindt hij spannend, dus ik heb altijd een ponytje mee. Daar hangt hij heel erg aan. Het is opzich wel een grappig beeld, hij als paard van 1.80 naast een kleine pony en dan zie je hem denken ‘oh gelukkig je bent er nog’. 

Een aparte

“Het is wel een beetje een apart paard, waar zeker niet iedereen mee kan. Hij heeft een hart van goud, maar is wel heel gevoelig. Voor mij doet hij alles, hij vertrouwt mij 100% en is ook nooit kijkerig. Je kan het nog zo spannend maken, maar hij blijft het voor mij doen. Dus eigenlijk zit er veel karakter in, maar dat maakt hem misschien ook zo goed. Thuis is hij eigenlijk altijd wel heel stabiel. Heet zal hij altijd blijven, maar dat vind ik ook wel heel fijn. Ik moet hem eigenlijk gewoon vaker meenemen op wedstrijd, maar tegelijkertijd zijn wel heel erg voorzichtig met hem. Dus we proberen niet te veel wedstrijden achter elkaar te rijden, dan duurt het misschien wat langer, maar dat vind ik helemaal niet erg.” 

Rustig de tijd geven

“Het is een heel fijn paard die heel graag werkt. En daar ligt het probleem misschien ook wel. Hij wil geen fouten maken en dat maakt hem denk ik zenuwachtig. Als hij denkt dat hij iets niet heel goed heeft gedaan krijgt hij zenuwen. Maar dat moet ik hem heel rustig de tijd voor geven. We trainen nu heel veel op de basis zodat hij vooral ontspannen blijft. Die oefeningen hoef ik hem echt niet meer te leren, die doet hij met twee vingers in zijn neus. Dus het allerbelangrijkste is dat hij zich lekker voelt en dan komt de rest vanzelf wel” vertelt de amazone lachend. 

Het is de bedoeling dat de combinatie komende zomer internationaal gaat starten in de Lichte Tour. “Thuis zijn we al wel wat bezig met de piaffe en passage, dus uiteindelijk willen we natuurlijk naar de Grand Prix. Maar hij is net geblesseerd geweest, dus we doen het rustig aan. Voor nu is het belangrijk dat hij ervaring krijgt in het wedstrijd lopen. Ookal is hij nu 12, hij heeft heel weinig wedstrijden gelopen. Dat is niet erg, maar ik wil hem wel de kans geven om die ervaring wel te krijgen. En dat hoeft niet per se op het hoogste niveau” besluit Kurstjens.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties