Subtop | Daniëlle Heijkoop: “Er zit nog steeds veel verbetering in”

Subtop | Daniëlle Heijkoop: “Er zit nog steeds veel verbetering in”

Danielle Heijkoop - Damirez Subtop Tolbert 2020 © DigiShots

Daniëlle Heijkoop en Damirez (v. Sandro Hit) schreven afgelopen weekend in Pijnacker de Grand Prix op naam met 67,07%.  De amazone vertelt: Dit was pas de derde keer dat ik met dit paard op dit niveau uitkwam, maar ondanks dat het niet de strakke proef was die ik wilde neerzetten ben ik heel blij met hoe hij vooruitgaat.”

Fijne proef

“De eerste keer dat ik hem in deze klasse startte was in het voorjaar, toen kwam de quarantaine vanwege het coronavirus en de vorige keer was op de subtop driedaagse in Tolbert en kregen we 69%. Toen zaten er best nog wat fouten in de galoptour, dus hebben we even doorgetraind. Nu hadden we al een heel stuk minder fouten en ging het ook vanzelfsprekender. Voor mijn gevoel hadden we een fijne proef neergezet, alleen naar mijn mening is het wat safe beoordeeld. Er zaten weinig echt hoge cijfers tussen en daardoor bleef de score ook een beetje hangen.”

Minimaal een acht

Damirez blinkt uit in de piaffe en passage. “In Tolbert kreeg ik er meerdere achten en achtenhalven voor. Hij heeft een mooi ritme, gaat goed zitten en blijft ook open in de nek. Wat mij betreft is het een paard dat voor die onderdelen minimaal een acht kan scoren, maar dat was nu niet het geval. Niks ten nadele van de jury, maar ik vond het wel heel mooi”, vertelt de amazone lachend.

Geen perfecte proef

“Er zaten ook nog wel wat slingertjes in, wat het nog geen perfect strakke proef maakte. Dat is ook niet erg, want het was ook pas zijn derde keer. De appuyementen in draf en galop zijn al wel heel erg mooi. De pirouettes an sich gaan ook al goed, alleen moet de aanrij-lijn nog iets strakker.”

Makkelijker

“Ik kreeg Damirez toen hij negen jaar oud was”, gaat Heijkoop verder. “De wedstrijden die hij toen gelopen had waren op één hand te tellen, dus hij had super weinig wedstrijdervaring. De eerste periode heb ik hem dus ook doorgetraind om hem verder af te richten en om ervoor te zorgen dat het geheel makkelijker werd. Daarna ben ik hem gaan starten. Eerst nationaal in de Lichte Tour en daarna internationaal in bijvoorbeeld Denemarken, Compiègne en Le Mans. Hij heeft daar hele goede scores gereden en gedroeg zich heel erg goed.”

Ritme

Toch wilde de amazone nog meer kilometers maken voordat ze zich aan de koningsklasse zou wagen. “Alles bij elkaar heeft de periode in de Lichte tour anderhalf tot twee jaar geduurd. De oefeningen van de Grand Prix pakte hij wel meteen heel snel op. De wissels kan hij nog wat moeilijker vinden, omdat hij dan iets te druk wordt. Maar hij springt ze elke keer nog steeds beter, dus er zit zeker verbetering in. Eigenlijk heeft Damirez geen minpunten, het enige is dat hij nog een beetje ritme mist. Dit weekend ga ik weer en waarschijnlijk volgende week ook”, vertelt Heijkoop verder.

Grand Prix-paard

Naast dat het een paard is dat de oefeningen makkelijk oppakt, beschikt hij ook over een fijn karakter volgens zijn amazone. “Damirez is echt mega braaf en heeft ook de scherpte die een Grand Prix-paard nodig heeft. Voor bijvoorbeeld een piaffe hoef ik niet veel te doen, ik hoef nooit bang te zijn dat hij het op een dag niet meer doet. Uiteraard moet het in de ring nog makkelijker en is het nog niet perfect, maar dit paard beschikt zeker over het stukje scherpte dat je nodig hebt voor een Grand Prix-paard.”

Internationale wedstrijden

Over haar toekomstplannen zegt ze: “Natuurlijk wil ik met hem uiteindelijk goed gaan scoren op internationale grond, maar vanwege de hele corona-situatie heb ik mijn korte termijn doelen een beetje losgelaten. De komende tijd ga ik hem gewoon heel vaak nationaal starten. Nu is het nog redelijk weer, maar binnenkort regent het, hagelt het en is het glad op de weg. Ik ga dus eerst proberen hier wat kilometers te maken en kijken of we de scores omhoog kunnen krijgen en daarna willen we, als corona het toelaat, internationaal de ring in”, besluit de amazone lachend.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties