Subtop | Conradi wint ZZ-Zwaar debuut: “Een paard met een gouden randje”

Subtop | Conradi wint ZZ-Zwaar debuut: “Een paard met een gouden randje”

Corina Conradi - Yersie C KFPS Hengstenkeuring 2018 © DigiShots

Een subtop debuut om van te dromen. Corina Conradi reed de Friese hengst Matthys 504 (v. Norbert 444) naar een eerste (64,21%) en tweede (63,71%) plaats in de ZZ-Zwaar rubriek in Asperen. Anderhalf jaar geleden startte ze de hengst voor het laatst in de Z1 en heette hij nog Milan. Afgelopen zomer werd hij goedgekeurd en veranderden zijn naam in Matthys 504.

Sportpredikaat

“Het was echt wel een tijdje geleden dat hij mee was geweest op concours en hij heeft afgelopen zomer eigenlijk alleen maar gedekt, dus het was toch wel even spannend hoe hij zou reageren op ander terrein, maar hij deed het fantastisch. Ik rijd hem al vanaf zijn derde en hij toont van jongs af aan al veel aanleg voor het zwaardere werk. “We wilde heel graag dat hij ook het sportpredikaat zou krijgen en dat is voor een Fries Z1+5. Op het moment dat hij dat behaalde zijn we eigenlijk ook gestopt omdat hij het verrichtingsonderzoek in zou gaan. Maar we hebben hem rustig doorgetraind en hij pakte het zo makkelijk op dat ik het wel aandurfde om ZZ-Zwaar te starten. “

Gigantisch gevoel

Matthys 504 is in eigendom van Hengstenhouderij van Maenen, maar Conradi rijdt de hengst dus al erg lang. Het tweetal heeft samen veel meegemaakt, maar wat er het afgelopen jaar gebeurde was toch bijzonder. “De goedkeuring was natuurlijk enorm gaaf. Als een paard op latere leeftijd wordt goedgekeurd en je hebt hem voor die tijd al mogen trainen en rijden dan geeft dat al een gigantisch gevoel. Het is voor de eigenaren dan ook fijn dat ze die bevestiging krijgen.” 

Met een gouden randje

“Maar ook gisteren, tijdens zijn debuut in het ZZ-Zwaar zie je dat het een speciaal paard is. Hij ging er vol voor en was zo bij de les na een lange tijd niet starten en heel druk dekseizoen. Hij is altijd blij, vrolijk en wil altijd gaan. Het is echt een plezier om met hem te werken. Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat hij met tegenzin aan het werk ging of dat ik hem moest aanmoedigen. Het is echt een paard met een gouden randje als ik het zo mag zeggen.”

Toekomst

Voorheen heeft Conradi al wat paarden op Lichte Tour niveau gereden, maar moest daar altijd door omstandigheden mee stoppen. “De andere paarden die ik reed moest ik altijd weer loslaten voor de verkoop of terugkeer naar de eigenaren, maar Matthys 504 toont nu zo veel talent voor het hogere werk dat ik toch hoop dat ik verderop met hem mag. Vooralsnog krijg ik alle kansen en ik hoop dat dat in de toekomst ook zijn vruchten gaat afwerpen”, aldus de goedlachse amazone.

Klik hier voor de uitslag

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

 

Reacties