Subtop | Connie Feringa: “Het ziet eruit alsof hij het graag doet”

Subtop | Connie Feringa: “Het ziet eruit alsof hij het graag doet”

Connie Feringa en Dance Little Diamond ©Privébezit

In Neerijnen reden Connie Feringa en haar Valdez-nakomeling Dance Little Diamond afgelopen zondag naar winst in het ZZ-Zwaar. Feringa en de ruin zijn sinds november samen, maar ondanks dat ze hier pas voor de vierde keer aan start verschenen, lieten ze al een mooi harmonieus beeld zien. 

Positieve uitstraling

“Het is een paard dat al wat verder doorgereden was, maar daarbij is hij wel enorm gevoelig. Dus het is wel altijd een beetje zoeken en aftasten om hem naar je eigen hulpen te krijgen.”, steekt de amazone van wal. “Toch ben ik zeer tevreden over hem omdat hij altijd goede zin heeft en de oortjes naar voren heeft. Vooral die positieve uitstraling is heel kenmerkend voor hem en de jury ziet dat ook.”

Hard werken

“De quarantaine-periode was voor ons wel prettig, omdat we elkaar thuis rustig konden leren kennen. Maar eigenlijk is hij thuis moeilijker dan op concours”, lacht Feringa. “Als er thuis iets veranderd kan hij heel gevoelig zijn, maar als ik op concours de baan verken is hij ontzettend meewerkend en gaat hij er echt voor. Het karakter van hem is zo dat hij van hard werken houdt en dat scheelt alles. Als een paard zelf wil werken is alles makkelijker dan wanneer je ze moet dwingen. Hij vindt het allemaal niet zo moeilijk, laat ik het zo zeggen.”

ZZ-Zwaar

Feringa heeft al eerder in het ZZ-Zwaar gereden. “Wel met andere paarden, maar ik ben nog nooit hoger gekomen. Vandaar ook dat we dit paard hebben aangeschaft omdat hij mij waarschijnlijk toch wel hogerop kan gaan brengen. Hij moest nu dan in het ZZ-Zwaar beginnen, maar er zit zeker meer in.”

Nog een stuk beter

Twee weken geleden startte de combinatie ook al in Soest, maar in Neerijnen ging het een stuk beter. “Dit keer had hij nog meer uitdrukking. Dance Little Diamond kan echt gruwelijk draven en dat gedeelte lukte deze proef ook echt goed. In Soest ging er nog een serie fout, maar nu hadden we over de gehele linie heel weinig fouten. Ik had nu toch nog wel het idee dat het écht nog een stuk beter kan. Dat is dan de uitdaging om dat de volgende keer voor elkaar te krijgen.”

Vriendelijk beeld

De Valdez-nakomeling beschikt dus over een goede draf, maar ook de inzet van de ruin ziet zijn amazone als een kwaliteit. “Hij doet het altijd, maar ik vind hem ook erg talentvol. Hij heeft eigenlijk nergens moeite mee. Piaffe, passage, verzamelen, hij kan het gewoon allemaal en vindt niks moeilijk. Omdat hij zoveel talent heeft gaat het hem zo makkelijk af. Het is ook leuk dat de jury hem steeds prijst om het harmonieuze beeld. Hij doet steeds zijn oortjes naar voren, zwiept niet met zijn staart en doet zijn mond niet open. Het ziet er uit alsof hij het graag doet en dat is prettig om naar te kijken. Doordat het er zo vriendelijk en makkelijk uitziet hebben we ook deze punten gekregen denk ik.” 

Droom

Het is een droom van Feringa  om in de Grand Prix te starten. Dance Little Diamond heeft dat klusje al eerder geklaard met Liseon Kamper. “Ik voel me nu wel bevoorrecht om een paard te hebben die het al gedaan heeft, zodat het voor mij sneller gaat. Ik rijd al mijn hele leven, maar om een paard van zadelmak naar Grand Prix-niveau te brengen kost heel wat jaartjes. Als je dan geen blessures krijgt lukt het wel een keer, maar nu wilde ik een paard dat het al gedaan had. Ik hoop dat ik dat niveau ook een keer aankan, hij kan het zeker, maar wellicht kunnen we dat samen bereiken”, besluit de amazone.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties