Subtop | Cindy van Vugt “Haar temperament werkt nu in mijn voordeel”

Subtop | Cindy van Vugt “Haar temperament werkt nu in mijn voordeel”

Cindy van Vugt
Cindy van Vugt - Esperance Pavo Cup 2013 © DigiShots

Op de Subtop wedstrijd in Ammerzoden mocht Cindy van Vugt het oranje lint mee naar huis nemen. Ze zadelde haar Esperance (v. Wynton) en kreeg 63,309% voor haar Inter II proef. “Ik heb een heel goed gevoel over dit paard en haar kwaliteiten voor de Zware tour.”

Test

De amazone uit Volkel vertelt “In de proef zaten nog best wel wat foutjes. Het geheel was wat groen en rommelig. Er zaten goede stukken tussen maar ik zag het meer als een soort test. Thuis zitten alle knoppen erop maar ik wilde weten hoe dat op wedstrijd gaat. ” Van Vugt is dolenthousiast over de piaffe en passage van de merrie. “In de proef kwam dat er nog niet helemaal uit maar thuis gaat het heel gemakkelijk. Ik reed zelf wat te behoudend en afwachtend. Ze werd een beetje alleen gelaten, maar dat moet je ervaren om het de volgende keer beter te doen.”

Debuut

Het was voor de combinatie tevens het debuut in de Inter II. “We zijn een jaar niet op wedstrijd geweest. Vorig jaar heb ik haar een keer Prix St. Georges gestart. Daarna ben ik haar verder klaar gaan maken. Ik weet ook wel dat het nog niet super voor elkaar is maar we moesten weer de ring in om te weten waar we staan.” Van Vugt is van plan om een maand door te trainen en een oefenwedstrijd te rijden om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.

Vergeten te groeten

Van Vugt heeft de merrie al zeven jaar in training. “Vanaf haar derde rijd ik haar voor familie van den Broek. In de ring gaf ze een heel goed gevoel met een fijne aanleuning. Alle oefeningen zitten er sinds een paar maanden op. In de proef vergat ik te groeten met binnenkomen, daar moet ik nog even op studeren. Over haar kwaliteit hoef ik me geen zorgen te maken” grapt de amazone.

Pavo Cup

Van Vugt heeft de merrie uitgebracht op de Pavo cup. “In de voorselectie had ze hele hoge punten. Tijdens de finale ging een plekje open in de kootholte waardoor we gediskwalificeerd werden, dat was heel jammer. Daarna hebben we de WK selecties voor jonge dressuurpaarden gereden en de Subli cup. We zijn toen ZZ-Licht gestart, daarna Prix St. Georges en nu dit werk. Toen we Lichte tour reden merkte ik wel dat ze meer kwaliteiten heeft voor de Zware Tour.” Van Vugt hoopt de voortgang door te zetten en dit of volgend jaar Grand Prix te starten.

Temperament

Van Vugt beschrijft Esperance als een merrie met heel veel temperament. “Het is weleens moeilijk geweest met het aanleren van oefeningen. Maar nu kan ik haar in de ring rondrijden met heel weinig hulpen. Ze is goudeerlijk en ze wilt heel graag werken. De scherpe randjes zijn er af en haar temperament werkt nu in mijn voordeel.” Esperance is het derde paard dat Van Vugt klaar heeft gemaakt voor de Grand Prix. “Mijn andere paard is twee maanden geleden verkocht. Ik ben heel blij dat ik weer op dit niveau verder kan, dat blijft het leukste.”

Dressuurstal

In Volkel runt Van Vugt haar eigen bedrijf met voornamelijk paarden voor de verkoop. “Het is heel mooi dat ik familie van den Broek de tijd heb gekregen om haar op te leiden. Tevens zijn zij ook de fokker en hij komt iedere twee weken kijken. Dat is altijd heel fijn die interesse.” De amazone rijdt iedere dag acht á negen paarden met verschillende niveaus. “We nemen de tijd voor ieder paard, anders werkt het niet. Maar het is heel leuk om weer mee te kunnen rijden in de Zware Tour.”

Tekst: Michelle Klutman

Foto: Digishots

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties