Subtop | Cindy Schelvis “Ik wil hetzelfde gevoel hebben als thuis”

Subtop | Cindy Schelvis “Ik wil hetzelfde gevoel hebben als thuis”

Foto: Cindy Schelvis

Op het Subtop meetmoment op Urk maakte Cindy Schelvis haar Grand Prix debuut. Met Zidane (v. Sunny Boy) reed ze 60,380% bijeen. “Ik had gehoopt het te kunnen af te werken net zoals thuis. Maar ik ben zeker niet ontevreden, we moeten samen op dit niveau groeien” vertelt de amazone.

Eerste wedstrijd

Schelvis vertelt “De score is absoluut terecht en ik kon me overal in vinden. Maar het percentage is niet waar hij nu staat en wat we kunnen. Het was de eerste wedstrijd na een hele lange periode thuis. In deze fase van zijn africhting is nog niet alles bevestigd op gedragenheid. De factoren erom heen spelen dan toch een rol waardoor de gedragenheid minder lukt dan we kunnen. Zidane is een binnenvetter en heeft altijd zijn ponyvriendje mee op de wagen zodat hij zich meer op zijn gemak voelt.” De combinatie moest al om 08.10 uur ’s ochtends hun proef rijden. “Hij was daardoor ook een beetje uit zijn ritme.  Met losrijden voelde hij nog wel prima aan maar buiten werd het fijne gevoel minder.”

Vertrouwen

Aan de inzet en techniek ligt het niet vertelt Schelvis. “De pirouettes waren prima, de linker iets groot maar rechts was beter en werd beloond met een zeven. De uitgestrekte draf kan hij normaal heel goed maar die was wat minder. Hij bleef wel doorgaan maar over de gehele linie was hij wat duwerig. Ik wilde hem niet naar laatste pushen, het vertrouwen om door te gaan vind ik belangrijker. De dubbeltellers gingen mis, de series, zigzag en drie keer de piaffe. Het is wel heel opbeurend dat je op een slechte dag nog een prima score neer zet.”

Progressie

De amazone wil nu een ritme opbouwen op het hoogste niveau. “Deze week ga ik naar een oefendressuur en volgende week weer een meetmoment” vertelt ze. Schelvis kocht het paard vier jaar geleden toen hij twaalf jaar was. Hij liep op Z niveau maar kende nog geen vliegende galopwissel. “Hij was een beetje afgeschreven. Ik kocht hem het oog op de Prix St. Georges maar hij pakt super aan. Het is een goed paard maar niet een met vreselijk veel talent voor gedragenheid. Hij wilt heel graag werken en boekt nog steeds progressie. Hij kan alles voor een zeven dus daar moeten we de komende tijd aan werken. Ik wil hetzelfde gevoel hebben als thuis, de punten of prijzen zijn het toetje. Het gevoel is voor mij het belangrijkste.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Cindy Schelvis

Reacties