Subtop | Chris Epskamp: “Dhallydin speelt met alle oefeningen”

Subtop | Chris Epskamp: “Dhallydin speelt met alle oefeningen”

Chris Epskamp - Dhallydin © Jerry Ruttenberg

Op de drukbezochte subtop wedstrijd in Voorthuizen was Chris Epskamp succesvol met twee paarden. In het ZZ-Zwaar sleepte hij een eerste plaats binnen met Zaphiera (v. Obelisk) en 66,286%. Hij verscheen hierna ook in de Prix St. Georges met Dhallydin (v. Johnson). Aan het eind van de rubriek mochten zij het rode lint ophalen, welke verdiend was met een score van 65,515%.

Spanning

Na afloop vertelt hij over zijn winnende proef: “Naarmate de proef vorderde voelde ik dat Zaphiera net iets te veel spanning kreeg voor de series. Maar het stap en draf gedeelte waren gewoon goed, dus daar ben ik hartstikke tevreden over. Als ze wat minder spanning had gehad, waren de series wat strakker geweest. Maar van die spanning heeft ze vaker last.”

Uitschieters

“Het is een hele pittige hete tante. Vaak wil ze het een beetje te goed doen. Dan loopt ze net iets voor je uit, maar het gaat de laatste tijd echt al een heel stuk beter. Helaas zijn de omstandigheden op wedstrijd altijd anders dan thuis, dus dan ben je het toch in de proef een beetje kwijt. De proef van vandaag was verder wel heel constant. We kregen achten voor de uitgestrekte draf en het zigzag-appuyement en een vier voor de serie. Maar die was gewoon terecht”, vertelt de ruiter lachend.

Uitblinken

De merrie is van een lesklant van Epskamp. “Ik heb haar nu denk ik bijna een jaar onder het zadel. Ze heeft nergens heel veel moeite mee, maar in de draf blinkt ze echt uit. Het is fenomenaal hoe ze dan gaat. Galop kan ook supermooi, alleen dan zit de spanning vaak in de weg. Doordat ze zo fanatiek is, is het lastig om op het juiste moment de rust te pakken.”

Bijna grappig

Dhallydin startte voor de tweede keer Lichte Tour met Epskamp. “Dat paard is een fantastisch intelligent beest. Het is lastig om uit te leggen, maar hij speelt met alles. En dan is het soms best wel moeilijk om zijn hoofd bij het werk te houden. Als ik dan een oefening van hem vraag kijkt hij doodleuk de andere kant op. Zo van: oh zit de kantine vol? Ohhh jij bent er ook. Het is bijna grappig, want de oefeningen doet hij wel allemaal top. Het kan nog wel een stuk beter alleen hij moet gewoon in de proef de concentratie constanter zien te krijgen.”

Voor altijd

“Deze is van Monique Gerling. Dit is wel een paard dat altijd bij mij blijft. Zij heeft hem destijds samen met haar man als veulentje aangekocht in Borculo. Haar man is overleden, maar die was altijd zo wild van dit paard. Zij heeft hem beloofd dat hij altijd zal blijven.”

Goede hoop

Epskamp wil met dit paard wel richting de Zware Tour gaan werken. “Dat is zeker mijn doel met hem. Hij heeft overal aanleg voor, kan alles heel mooi. Alleen zijn concentratie zit soms in de weg. Ik denk dat het een kwestie is van kilometers maken. Ik neem hem nu bijna wekelijks mee naar Mark van de Donk, waar ik train. Als ik nu terugkijk en zie hoe hij in de afgelopen tijd verbeterd is, hebben we toch wel goede hoop dat het goed gaat komen”, besluit de ruiter.

Bekijk hier de uitslag

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Jerry Ruttenberg

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties