Subtop | Celine van der Veer: “Die gevoeligheid heb je nodig”

Subtop | Celine van der Veer: “Die gevoeligheid heb je nodig”

Celine van der Veer - Fabregas (v. Apache)

Celine van der Veer won gisteren een eerste en een tweede prijs in het ZZ-Zwaar met haar Fabregas (v. Apache).  In de eerste proef scoorde zij 64,29% en in de tweede proef deden zij er nog een schepje bovenop met 66,50%. 

“Ik was heel erg tevreden. Er waren wel wat dingen die beter konden, maar dat heeft iedereen altijd natuurlijk.” Begint de amazone. “Over het algemeen stond hij er goed aan en kon ik schakelen en remmen wanneer ik dat wilde. Het gevoel was na allebei mijn proeven gewoon heel erg goed.”

Goede appuyementen

“Hij kan zich nog wel eens afsluiten voor mijn hulpen. Zeker als ik een tijdje niet weg ben geweest. Maar gisteren was daar helemaal geen sprake van dus dat was wel heel fijn.” Van der Veer vond dat haar appuyementen zowel in draf als galop goed gingen. “Voor eentje had ik er ook een mooie 8 op staan. Daarnaast kan hij heel mooi verruimen en weer terug, dus daar kreeg ik ook mooie punten voor. Ja en wat kan beter? Mijn keertwendingen lukken normaal eigenlijk heel goed, maar nu even niet. Dat lag meer aan mij dan aan hem” vertelt de amazone lachend. 

Extra leuk

“De jury’s vonden het allebei een heel mooi paard. Hij lijkt qua uiterlijk best wel veel op zijn papa, Apache. Ik kreeg dan ook terug dat het een heel mooi, maar vooral talentvol paard is. En dat ik zelf ook wel goed aan het rijden was, wat natuurlijk altijd leuk is om te horen.”

Fabregas is het paard van Van der Veer zelf. “Ik heb hem als driejarige bij Jeroen en Emmelie Scholtens gekocht. Bij Emmelie train ik nog steeds één keer in de twee weken en samen zijn we gekomen tot aan waar we nu zijn. Ik ben in de L1 begonnen en ik heb hem samen met haar opgeleid wat het extra leuk maakt.”

Bouwen & vertrouwen

“Dit is wel een paard dat gemaakt is voor de Zware Tour” geeft de amazone toe. “Hij kan heel mooi passageren en ik denk dat hij later ook heel goed gaat piafferen. Daarnaast wil hij altijd voor je werken en hij is heel gevoelig. Die gevoeligheid is soms wel een dingetje, maar dat heb je straks ook nodig voor het hogere werk. Dus daar ligt zijn kracht echt. Toch is het wel een paard dat er altijd voor je staat. Ik kan 100% op hem bouwen en vertrouwen. Ik kan met hem lezen en schrijven en samen bereiken we hele mooie dingen. Hij vecht altijd heel hard voor mij. “

Stout

“Je zou misschien denken dat hij af en toe best stout kan zijn gezien zij afstamming Apache x Pion. Maar hij is echt super lief. Ik neem hem alleen mee naar buiten en ga er alleen op pad mee naar de les. Voor mij is hij helemaal perfect. We rijden pas sinds kort in de subtop, maar ik ben heel blij met hoe het nu gaat. Dus ik wil nog een tijdje ZZ-Zwaar blijven rijden om die proeven onder de knie te krijgen. Dan gaan we wel over naar de Lichte Tour, maar dit is een paard waarvoor het niet ophoudt in de Lichte Tour. Mijn droom om ooit Zware Tour te gaan rijden komt nu toch wel heel dichtbij” besluit de amazone. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag

Foto: Privébezit Celine van der Veer

Reacties