Subtop | Carola Kral: “We kijken naar wat zij nodig heeft”

Subtop | Carola Kral: “We kijken naar wat zij nodig heeft”

0 1097
Carola Kral met Mortiz P (v. Ferguson) © Denise van der Plas fotografie

Op de subtopwedstrijd in Den Hoorn schreven Carola Kral en de koffievos kleurige J’adore (v. Damon Hill) afgelopen weekend tweemaal het ZZ-Zwaar op naam met 65,4% en 65,3%. Het tweetal komt pas sinds kort samen in de subtop uit, maar ondanks dat halen ze winstpunt na winstpunt binnen. De amazone vertelt: “Ik had mijn startkaart nog liggen en Danielle Heijkoop, de eigenaresse van J’adore, had niet de tijd om haar te starten. Dus toen heb ik me maar ingeschreven.” 

Proef

Over beide proeven vertelt ze: “J’adore is een hele vlijtige merrie, zodra je er op zit staat ze meteen aan met haar oortjes erop. Dus daar hoef je niet veel meer aan te doen. Ze heeft verder een makkelijke zelfhouding en blinkt uit in de wissels en de pirouettes. Dus dat er in de proef dan één wisselserie mis ging was wel erg jammer”, gaat ze lachend verder. “Het is voor vandaag jammer en zonde, maar aan de andere kant weet ik dat ze het goed kan.”

Kilometers maken

J’adore is pas zes jaar oud. “Ze doet alles heel makkelijk en dat is al vrij bijzonder. Dan kan ik ook al tevreden zijn met het feit dat ze er goed aan stond en deed wat ik van haar vroeg. Het is nu een kwestie van kilometers maken en de afstemming verbeteren.”

Heel constant

Kral is stalamazone op de stal van Danielle Heijkoop. “J’adore is ook van haar. Vorig jaar reed ik haar in het M, toen heeft Danielle haar overgenomen en is zij in het ZZ-Zwaar gaan rijden. Nu was het zo dat Danielle het hartstikke druk had en ik mijn startkaart nog had. Het paard vindt wedstrijden heel erg leuk en ze leert er wat van, dus vorige week heb ik haar voor het eerst meegenomen. Eigenlijk hebben we alle proeven die we samen rijden heel constant gepresteerd, dus dat is erg leuk!”

Toekomst

“J’adore is dit jaar gedekt met Desperado (v. Vivaldi) dus we verwachten ook nog een veulentje van haar. Ze doet haar werk onder het zadel enorm goed, ze heeft alle drie de predikaten en er zijn de komende tijd vanwege corona toch geen grote wedstrijden, dus we dachten dat het leuk zou zijn om het juist nu te doen. Het is een unieke kans. Maar het is ook moeilijk om in de toekomst te kijken, we wachten dus af wat J’adore aangeeft.”

Een groot contrast

“In de omgang is J’adore een enorm makkelijk paard. Iedereen zou er zo mee weg kunnen rijden”, vertelt de amazone lachend verder. “Maar zodra je er op zit staat ze aan, gaan die oren er op en gaat ze! Ze is niet schrikkerig of druk, maar ze vindt het gewoon heel erg leuk om te werken. Hierdoor maakt ze ook bijna geen fouten en hoef ik er alleen maar op te zitten en het goed aan te geven. Je weet gewoon dat het goedkomt. Haar draf en galop is heel expressief, zodra je haar ziet denk je al ‘Wow’! Maar op stal en in de omgang is ze heel rustig, valt ze niet op en is ze echt zichzelf. Dat contrast is enorm grappig aan haar.”

Slimme merrie

Ze trainen op dit moment vooral de basis. “Want de oefeningen kent ze eigenlijk al en ze leert heel snel. Nu trainen we op haar lossigheid, lenigheid en kracht om het stukje naar de oefeningen toe beter te krijgen. Ze is enorm slim en alles gaat haar makkelijk af.”

Op het hoogste niveau

Echt concrete toekomstplannen heeft de amazone niet. “Ze is nu drachtig en ik rijd thuis gewoon lekker door. Misschien dat we weer een wedstrijdje meepikken als er een in de buurt is, maar het ligt eigenlijk een beetje open. We kijken hoe het loopt, maar we hopen volgend jaar Lichte Tour te rijden. Uiteindelijk is het doel dat het een Grand Prix-paard wordt, want ze heeft alle kwaliteiten in huis. Op dit moment ligt de focus dus meer op de route daar naartoe. Het is niet zo dat we wedstrijden rijden om prijzen te winnen, we kijken meer naar wat J’adore nodig heeft om uiteindelijk op het hoogste niveau te komen”, vertelt Kral tot slot.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Denise van der Plas fotografie

 

Reacties