Subtop | Barbara Soederhuizen over kwaliteiten Eclips: “Alles met een P”

Subtop | Barbara Soederhuizen over kwaliteiten Eclips: “Alles met een P”

dressuur algemeen subtop

Voor de subtop wedstrijd in Ammerzoden had Barbara Soederhuizen haar donkerbruine Apache-nakomeling Eclips van stal gehaald. Soederhuizen heeft de ruin zelf opgeleid en gisteren wonnen ze de gecombineerde Inter II rubriek met 65,595%. “Ik was opzich tevreden hoor, Eclips had wat moeite met de piaffe en de passage kan ook beter, maar ik was vooral heel blij dat de een-ers goed lukte gisteren.”

Nieuw

Voor Soederhuizen is dit niveau allemaal nog redelijk nieuw. “dit was denk ik mijn vierde of vijfde wedstrijd. Eerder had ik altijd net te veel of net te weinig wissels, maar dit keer had ik er precies 11 dus dat is heel fijn en ben ik super blij mee. Ook had ik de pirouettes extra geoefend en er veel tijd ingestoken en dat lukte ook gisteren!”

Zelf goed blijven rijden

Over de kwaliteiten van haar Eclips is Soederhuizen kort. “Eigenlijk alles met een P” reageert de amazone lachend. “De pirouettes, piaffe en passage kan hij heel goed. Nu we wat hoger komen en die oefeningen vaker om de hoek komen kijken, merk ik wel dat het er echt uit komt. Al moet ik ze zelf wel goed blijven rijden natuurlijk. Met de punten van gisteren was ik heel blij, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.”

Routine

“Ik probeer wel regelmatig op wedstrijd te gaan om er een beetje routine in te krijgen. Soms houd ik hem weer wat langer thuis om door te trainen, maar ik probeer er regelmaat in te krijgen, ook voor mezelf” vertelt de amazone lachend. “Ik merk ook gewoon aan het paar dat het allemaal net wat makkelijker gaat als je in een wedstrijd-flow zit. De omstandigheden zijn in een proef, of sowieso op wedstrijd natuurlijk een stuk anders dan thuis. Ze zijn dan wat sneller afgeleid, maar ook dan moet het lukken. Het moet uiteindelijk in de ring gebeuren dus dat kan je alleen maar oefenen door er op uit te gaan samen.”

Kriebels

“Volgende week ga ik naar Someren. Dan ga ik proberen om het kunstje van vandaag te herhalen met hem. Tussentijds of daarna ga ik wel proberen om er wat Grand Prix onderdelen bij te pakken. Er komt een zig-zag bij die mij best wel pittig lijkt, het scherper appuyeren heb ik al wel een keer doorgereden en dat gaat wel lukken denk ik. En ik denk dat als de een-ers nu goed lukken, hij er ook wel 15 achter elkaar door springt. Daar ben ik van overtuigd. Dus dan begint het er wel aan te komen, langzaamaan richting de Grand Prix. Het begint te kriebelen!” Besluit Soederhuizen.

Zie ook: Subtop | Barbara Soederhuizen: “Eclips kan alles!”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag

 

Reacties