Subtop | Barbara Soederhuizen: ‘’Eclips is geboren voor de piaffe en passage‘’

Subtop | Barbara Soederhuizen: ‘’Eclips is geboren voor de piaffe en passage‘’

Barbara Soederhuizen en haar Eclips

Barbara Soederhuizen was oppermachtig tijdens de Subtop wedstrijd in Uden. Met haar zwartbruine ruin Eclips (v. Apache) won ze de gecombineerde Lichte Tour rubriek. Het duo reed naar een score van 67,5% in de Inter I. Deze score bleek ook genoeg te zijn voor de hoogste dag score.

Doorgetraind voor Inter II

Soederhuizen vertelt: ‘’Mijn proef met Eclips ging wel fijn, we waren al een tijdje niet op wedstrijd geweest. Ik heb thuis doorgeoefend voor de Inter II met de piaffe, passage en de eners. Daarbij wilde ik ook nog wat meer de puntjes op de spreekwoordelijke I te zetten. Hij voelde thuis goed en ik wilde weer een keer starten om te kijken hoe hij het op concours zou gaan. Het is voor ons beide de eerste keer dat we op dit niveau uitkomen en dat is niet altijd makkelijk.’’

Zelf opgeleid

‘’Eclips heb ik als veulentje gekocht, hij is bij ons opgegroeid en ik heb hem zelf opgeleid. Hij was als jong paard heel onzeker en zeker niet makkelijk. Vroeger heb ik er regelmatig met schrik opgezeten. Op wedstrijd had hij ook heel vaak last van spanning. Nu hij ouder wordt en de oefeningen moeilijker kan hij steeds beter omgaan met zijn spanning. Ik kan me nu weer concentreren op de afwerking van de proef. Vandaag is het heel goed gelukt.’’ vertelt ze enthousiast.

Geboren voor piaffe en passage

‘’Stiekem hoop ik wel dat we dit jaar de Inter II gaan rijden. We zijn er hard voor aan het trainen. Maar de eners moeten eerst vlekkeloos gaan, het moet op wedstrijd geen toevalstreffer zijn. Hij lijkt wel geboren te zijn voor de piaffe en passage. De pirouettes zijn ook een van zijn sterkste punten. Ik moet zelf nog wat beter opletten met insturen van de pirouette. Hij heeft heel veel talent voor het hogere werk.’’

Fokken, africhten en opleiden

“Vroeger heb ik een halfbroer van hem gereden, uit dezelfde moeder. Die heb ik tot Z2 dressuur gereden en toen verkocht omdat mijn man voor zichzelf begon. Daarvoor had ik al twee veulentjes gekocht. Ik wilde graag weer een paard opleiden en heb Eclips gekocht, mede doordat ik zijn halfbroer al kende. Mijn man en ik doen zelf ook ieder jaar één of twee veulens fokken. Ik vind het opfokken, africhten en opleiden heel leuk. Op dit moment hebben we ook een leuke aanwas van jonge paarden.”

Goede klik

‘’Ik train met Eclips al heel lang bij Theo Hanzon. Hij heeft een goede klik met hem en ik ben Theo dankbaar voor alle successen tot nu toe. Romy Pijen geeft mij ook al jaren les en daar ben ik heel blij mee. Naast Theo en Romy ben ik ook Twanny Smit heel dankbaar voor haar bijdrage. Via een clinic heb ik meerdere keren met Twanny getraind en van haar heb ik veel geleerd. Ik ben gezegend met zo’n top team om mij heen.”

Zevens voor dubbeltellers

Vandaag hadden we veel 7-ens en 7-enhalven voor de dubbeltellende onderdelen. Voor de 8en moeten we nog meer de puntjes op de I zetten, maar Eclips gaat nog steeds vooruit. Normaal laat ik vaak punten liggen omdat hij schrikt of veel spanning opbouwt. Dit was vandaag niet het geval en ik heb veel fijn kunnen rijden’’.

Tweede plek voor Schreven

Met twee paarden debuterend in de Lichte Tour mocht Jenny Schreven de tweede prijs ophalen met haar Finnegan (v. Westenwind). Net buiten de prijzen, op de derde plek, mocht ze zich opstellen met haar nieuwe paard Franklyn Sugar (v. Fürst Heinrich).

ZZ-Zwaar

In de eerste proef ging het oranje lint met 64,86% naar Tessy Scheepers met Gladiature (v. Voice). Miranda van den Boogaard met Wait & See (v. Farrington) mocht het rode lint ophalen en tot slot was het witte lint voor Eline van Koningsveld. Zij zadelde hiervoor Fitterdier’s Zafira Dona (v. Special D).

De winst in de tweede proef ging naar Eline van Koningsveld. De tweede plek was voor Sophie Lourens met haar Go Ferro ter Kwincke (v. Ferro). De derde prijs ging naar Marjolein van den Bosch met Dilano Rt (v. Gribaldi).

Tekst: Michelle Klutman voor Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Barbara Soederhuizen

Reacties