Stijn Testers na overwinning Valkenswaard: “Kyvana verbaast ons elke keer weer”

Stijn Testers na overwinning Valkenswaard: “Kyvana verbaast ons elke keer weer”

Stijn Testers
Stijn Testers - Lamborghini Blom Cup 2020 © DigiShots

Er werd zojuist een spannende strijd gestreden in de Tops International Arena in Valkenswaard. De 17-jarige Stijn Testers en de Dallas VDL-dochter Kyvana finishten in een tijd 38.20 seconden en wisten hiermee de overwinning binnen te slepen in de 1.25M-klasse. De combinatie werd op de voet gevolgd door de Engelse Tess Carmichael en Bangle SR (v. Chin Chin) die afklokten in 38.77 seconden. Teddy van de Rijt en Hyon (v. Verdi Tn) werden derde.

“Ik ben heel blij, helemaal omdat ik het echt niet verwacht had”, reageert de springruiter enthousiast na zijn proef. “Kyvana is pas zes jaar oud en door de coronaperiode heeft ze nog maar heel weinig er ervaring opgedaan, om dan zo goed te lopen is dan echt geweldig. Het was een fijne proef die in het begin heel vriendelijk en op het einde iets technischer stond, Kyvana pakte het heel goed aan. Ze is van zichzelf heel snel dus over de tijd heb ik me geen zorgen gemaakt, daarnaast kijkt ze altijd heel goed mee wat ook in ons voordeel werkt. De proef lag ons heel goed”.

Eigen fokproducten

Testers en zijn ouders hebben de merrie zelf gefokt uit de Wiske (v. Kojak), waarmee Testers tot twee jaar terug uitkwam op internationaal niveau. “Ik merk echt dat ze het karakter van haar moeder heeft. Ze is fit, voorzichtig en wil in de ring altijd naar de sprong toe. Het is echt een talentje, ze verbaast ons elke keer weer. In het parcours is ze ontzettend snel, wat in een barrage heel fijn is omdat we niet alles op alles hoeven te zetten. Dat heeft ze ook echt van haar moeder, die was ook heel erg snel van zichzelf”.

Naast Kyavana zelf staat er nog een volle broer in de stallen van Testers, de schimmelruin Lamborghini bewees zich in 2019 op de Blom Cup voor 4-jarigen. Zijn andere paard I Am A Loma (v. Action Breaker) is wel mee naar Valkenswaard en eindigde door een foutje in de barrage op een 15e plek in dezelfde proef. “I Am A Loma is een iets moeilijker paard, omdat hij tegen het einde van de proef heel gespannen wordt. De laatste tijd leer ik hem steeds beter kennen, dus de wedstrijden gaan ook veel fijner. In de barrage had hij een pechfoutje, maar voor de rest ging de proef prima”.

Doorgroeien

De springruiter geeft aan dat het tegenwoordig lastig is om wedstrijden optimaal voor te bereiden. “De paarden waren hier vorig jaar al een keer geweest voor de KWPN Kampioenschappen en we hadden een paar oefenronden in de buurt gereden. Daarnaast houden we ze zo veel mogelijk in beweging en proberen we in het ritme te blijven, maar ik merk wel dat wel dat ze onder de indruk zijn van de entourage hier”.

Morgen komt de combinatie opnieuw aan de start in de 1.25M- klasse. “Kyavana is heel fit, dus ik hoop dat het morgen ook weer zo goed gaat”, stelt hij gedreven. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik zo ver mogelijk met ze door kan groeien. Ze zijn nog jong, dus we hebben geen hoge verwachtingen, maar ze doet het heel goed dus we kijken wel waar het eindigt. Het is in ieder geval heel speciaal dat ik deze paarden uit kan brengen. Ze worden steeds ouder en volwassener, het zijn nu echt paarden die naar mijn eigen hand zijn gezet. Dat het dan ook nog eens van onze eigen fokkerij is maakt het extra leuk”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Reacties