Stijn Bruisten: “Suppenkasper had toen al een top karakter”

Stijn Bruisten: “Suppenkasper had toen al een top karakter”

Steffen Peters - Suppenkasper
Steffen Peters - Suppenkasper FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Stijn Bruisten kreeg als driejarige de talentvolle Suppenkasper (v. Spielberg) op stal. Uiteindelijk kwam de ruin terecht bij Steffen Peters die met het paard in de race is voor een ticket voor de Olympische Spelen.

Verkocht

Als driejarige werd de ruin gebracht op Dressuurstal Stijn Bruisten door zijn fokker Frans van de Poel uit Haps. “Het was de bedoeling dat ik hem klaar zou maken en verkopen. Hij was toen voor een driejarige al heel erg groot, zo groot heb ik ze zelden gezien op die leeftijd. Steffen is ook vrij lang, die heeft die maat wel nodig” lacht de ruiter. “Hij is al vrij snel verkocht, hij was nog niet eens zadelmak. Een Duitse commissionair zocht een goed jong paard voor een Duitse Lichte Tour amazone. Ze kwamen kijken en ik had hem pas een paar dagen op stal. Ze hebben hem alleen los zien bewegen en besloten om al snel om hem te kopen.”

Top karakter

“Ze heeft hem nog anderhalve maand in training laten staan om zadelmak te maken. Dat ging heel erg goed, vanaf de eerste dag was het een heel fijn paard om mee te werken. Hij was nuchter maar wilde heel graag werken en altijd alleen maar het goede doen. Hij had toen al een top karakter. Het zadelmak maken ging heel makkelijk, toen hij weg ging was het opstappen en wegrijden. Hij is naar zijn Duitse amazone gegaan en zij heeft hem opgeleid tot de Lichte Tour.”

Amerika

De ruin werd vervolgens verkocht aan de Duitse top amazone Helen Langehanenberg. “Zij heeft met hem Grand Prix gereden en hele goede resultaten behaald. Via haar is hij bij Steffen terecht gekomen. Suppenkasper heeft een heel mooi traject doorgemaakt. Hij is op dit moment het beste teampaard wat Amerika op dit moment heeft. Ik had dat vroeger nog niet gedacht, het was een goed functioneel paard maar dat hij zo goed zou worden zagen we op dat moment nog niet.”

Opleiding

Fokker Frans van de Poel heeft meerdere paarden in het verleden gestald bij Bruisten. “Ik vind het wel leuk dat ik Suppenkasper zelf nog gereden heb en dat hij zo goed terecht gekomen is. In onze tijd heette hij Danny Boy, dat is ook zijn officiële naam. Pas bij Helen werd hij Suppenkasper genoemd” vertelt hij lachend. Ik ben er van overtuigd dat het ook te maken heeft met de opleiding van het paard. Veel paarden zijn heel functioneel maar komen niet bij de juiste ruiter terecht. Hij heeft het geluk gehad dat hij op de juiste plaats terecht kwam. Mede door zijn hele fijne karakter en zijn talent is hij natuurlijk zo ver gekomen. Als je ze verkoopt heb je niet in de hand hoe zijn sport carrière gaat verlopen. Ik ben er blij om hoe het is gegaan” vertelt Bruisten.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Digishots

Reacties