Stijgende lijn dressuurscores eventing zet voort

Stijgende lijn dressuurscores eventing zet voort

Sam Watson - Horseware Bushman Alltech FEI World Equestrian Games Lexington - Kentucky 2010 © DigiShots

Van 2008 tot 2020 stegen de gemiddelde internationale dressuurscores bij de eventing van 61,4% (38.6 strafpunten) naar 65,4% (34.6 strafpunten), zo meldt EquiRatings. Het jaar 2020 droeg daar zijn steentje aan bij en zette daarmee de stijgende lijn voort. Je ziet dit op alle niveaus van de eventingsport gebeuren.

Toch bleven de verschillen tussen deelnemers hetzelfde. Dat betekent dat de verandering binnen de dressuur geen invloed heeft op de einduitslag.

Uithoudingsvermogen

“Natuurlijk kun je veel voordeel halen door een goede dressuurscore te rijden. Maar je moet dan ook binnen de tijd blijven in de cross en het springen”, vertelt Sam Watson, die zich afvraagt of de verhouding van invloed van de drie onderdelen correct is. Hij constateerde namelijk dat op de internationale 5* wedstrijden minder paarden binnen de toegestane tijd finishen.

“Verbetering van vaardigheden binnen de sport zijn normaal. Dat zien we in veel sporten terug. Maar de vraag is hoe we dat gaan bereiken binnen de eventingsport.” Watson gelooft dat krappere toegestane tijden bij de cross ervoor kunnen zorgen dat paarden die later succesvol zijn op 5* wedstrijden, dat ook zijn op lager niveau.

“Als alleen de dressuur verbetert zullen er ook ongewenste gevolgen komen. Het moderne paard is namelijk veranderd en worstelt vaak tijdens glooiende crossparcoursen zoals die van Burghley. We brengen het unieke element van de eventingsport nu in gevaar.”

Kwaliteit van sport

De Chinese Olympische ruiter Alex Hua Tian is het daar niet mee eens. “Ik denk dat de huidige balans tussen de onderdelen te beoordelen is door de kwaliteit van de sport te bekijken. En die van de afgelopen 5* wedstrijden waren ongelofelijk goed.”

“Ik ben het met Sam eens dat we paarden moeten fokken die veel uithoudingsvermogen hebben, maar we moeten op de lagere niveaus rekening houden met junioren en amateurs die ‘maar’ één paard rijden. We willen een ruiter die bijvoorbeeld één keer per maand een cross rijdt toch niet aanmoedigen om sneller te gaan?”

Dressuurwedstrijd

“Het ontwikkelen van kracht in de bovenlijn, meer flexibiliteit en balans verbetert een paard in alle drie de onderdelen. En dat zorgt dus voor veiligere cross-country rondes”, vertelt 5* jurylid dressuur Sue Baxter. “De verbetering in scores van 2008 tot nu staat gelijk aan één springfout bij het springen.”

“Als de winnaar van de dressuur dubbel foutloos springt, wordt het dus geen dressuurwedstrijd. Die deelnemer verdient het dan gewoon om te winnen!”

“Op het hoge niveau zorgen springfouten vaak voor veranderingen in het eindklassement. Op lagere niveaus, waar vaak jonge paarden en ruiters aan deelnemen, heeft het geen zin om de toegestane snelheid te veranderen als je veiligheid en welzijn wilt waarborgen.”

 

Bron: H&H

Foto: Digishots

Reacties