Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren doet aangifte tegen NVWA

Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren doet aangifte tegen NVWA

0 678
hond jonge paarden
foto: Remco Veurink

De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren doet aangifte tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en haar directeur handhaving. Dit meldt het nieuwsmedium Tubantia. Aanleiding hiervan is dat de NVWA-inspecteurs verwaarloosde paarden en pony’s volgens voorzitter Henk ten Napel te lang bij eigenaren laat staan.

Geen herkenning

De NVWA herkent zich volgens het dagblad niet in het verwijt, maar wil ook niet inhoudelijk op de aangifte ingaan. “Hij mag dat vinden”, aldus woordvoerder Paula de Jonge. Ook de directeur handhaving, Loes de Maat, reageert niet. De woordvoerder wil wel aangeven hoe er in het algemeen wordt gewerkt. “Ons interventiebeleid bestaat uit meerdere stappen. We waarschuwen en leggen boetes op. Notoire verwaarlozers komen daarna onder verscherpt toezicht. Helpt dat niet, dan nemen we de dieren in bewaring. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van de situatie.”

Concrete voorbeelden

Ten Napel zegt echter meerdere concrete voorbeelden te hebben waarbij de verwaarlozing van paarden meerdere jaren kon voortduren. De voorzitter doet aangifte van vijf concrete zaken. Eén daarvan gaat over een pony-opvang in Eys. Hier werd volgens Ten Napel ‘jaren niet ingegrepen, terwijl er dieren aan het creperen waren’. Samen met een dierenarts heet Ten Napel de verwaarloosde dieren gezien. Deze dierenarts zei dat de paarden zo verzwakt en vermagerd waren, dat ze bijna omvielen. “Dan ben je als NVWA gewoon te laat met ingrijpen. Ze lijken wel te bang. Die paarden krijgen gewoon niet de zorg die ze op basis van de Wet Dieren verdienen”, aldus Ten Napel.

Rode kaart

De voorzitter zegt al anderhalf jaar te dubben over een eventuele aangifte. Hij wilde echter niet zonder bewijs komen aanzetten. “Als je een grote mond opzet tegen de NVWA moet je wel je huiswerk goed hebben gedaan. Dat is nu het geval: in deze zaken hebben wat ons betreft knetterharde info.” De stichting wil dat het interventiebeleid op de schop gaat: na twee waarschuwingen ‘meteen een rode kaart’ en de dieren weghalen.

Tot hun knieën

Naast zijn aangiftes stort Ten Napel zich ook op de zaak ‘Chaam’. Hier werden vorig jaar 14 verwaarloosde paarden in beslag genomen. Sommigen hiervan stonden tot hun knieën in de uitwerpselen. Komt er een strafzaak tegen de eigenaar, dan wil de stichting namens de paarden smartengeld vragen. De Enschedeër heeft zich bij justitie als ‘belanghebbende’ aangemeld. “Paarden kunnen niet praten, wij wel.” Of de stichting werkelijk mag optreden als belanghebbende van de dieren moet nog blijken.

De Twentenaar begon ooit met zijn stichting vanwege de geruchtmakende zaak van de Twentse moordenaar en dierenbeul Rudolf K., die in 2005 dieren gruwelijk mishandelde. K. is uiteindelijk tot levenslang veroordeeld.

Bron: Tubantia

Foto: Remco Veurink

Reacties