Stichting Paard in Nood Spanje wil konikspaarden redden

Stichting Paard in Nood Spanje wil konikspaarden redden

Stichting paard in Nood Spanje wil de Flevolandse konikpaarden die reeds naar Noord-Spanje werden geëxporteert redden, meldt De Stentor.

Volgens voorzitter Laura Hoitsema zijn ze dieren zwak en hebben zij hulp nodig. “De situatie is schandalig. Het is dierenmishandeling. Deze paarden moeten daar weg. En wel nu.”

Verhuizen

De provincie Flevoland besloot dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen teruggedrongen moet worden tot maximaal 1100 dieren. Hierom verhuisde een deel van de konikpaarden. 

Begin dit jaar werden er dan ook 29 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen verplaatst naar het Noord-Spaanse natuurgebied Paleolítico Vivo. Deze groep paarden is onderhand gegroeid tot boven de veertig doordat er veulens zijn geboren. Volgens Hoitsema, die eind augustus ter plaatse was, groeit dit aantal verder: er zijn weer merries drachtig.

Zwakke merries

Hoitsema zegt dat ze zeventien zwakke merries en hun veulens op wil nemen in haar eigen opvang in Spanje. Zij wil hierover in overleg met Nederlandse instanties, maar dit is tot nu toe nog niet gelukt. Voormalig eigenaar Staatsbosbeheer laat in een reactie weten het geen goed idee te vinden om de dieren te verplaatsen. Eerst moet er duidelijkheid komen over de oorzaak van de huidige gezondheid van de dieren.

Vitamineshots

“De Stichting Welzijn Grote Grazers vroeg ons een kijkje te nemen bij de paarden. We zijn daar eind augustus geweest en hebben allerlei onderzoeken gedaan, waaronder bloedonderzoek. Alle zwakke, vermagerde paarden zijn met vitamines geïnjecteerd. In het park zijn te veel hengsten. Merries hadden enorme bijtwonden op de billen en rug. Veel merries zijn hoogdrachtig. De paarden hebben duidelijk nu hulp nodig”, zegt Hoitsema.

Boete

De parkeigenaar krijgt volgens Hoitsema duidend euro boete van Staatsbosbeheer, per paard dat zijn natuurgebied verlaat. “Maar er is een merrie broodmager met een gescheurde pees die geopereerd moet worden. Er is ook een paard met een naar binnengeslagen oog. Wij hebben een veearts die de paarden kan behandelen. Het doet mij verdriet dat dieren zo aan hun lot worden overgelaten.”

Woordvoerder Joke Bijl bevestigt dat in het contract inderdaad een clausule opgenomen is waarin staat dat de paarden hun leven slijten in semi-wilde omstandigheden. Mocht dat op enig moment niet het geval zijn, dan moet de eigenaar inderdaad een boete van duizend euro per paard betalen.

Contact

Volgens woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer heeft de eigenaar in augustus aan Staatsbosbeheer laten weten dat de dieren vermagerden. Het ging vermoedelijk om een parasiet. De dieren zijn daarvoor behandeld. Vorige week is er hierover opnieuw contact geweest. “Er is het advies gegeven om de behandelende dierenartsen vanuit Nederland en Spanje met elkaar in contact te brengen. Wij hebben de betreffende gegevens van de dierenarts aangeleverd.”

Wel benadrukt Bijl dat Staatsbosbeheer ten slotte geen eigenaar meer is van de paarden. ,,De verantwoordelijkheid voor de dieren ligt nu bij de huidige eigenaar. Via een contract is het eigenaarschap overgegaan van ons naar de nieuwe eigenaar in Spanje. Wel voelen we ons betrokken bij het welzijn van de dieren.’’

30.000 kilo hooi

De konikpaarden krijgen ook al andere hulp uit Nederland, meldde RTL Nieuws. Afgelopen donderdag ging 30.000 kilo hooi op transport naar Spanje. Hiermee hebben de paarden voldoende te eten de komende maanden. Het hooi is ingezameld door Annemieke van Straaten. Zij zet zich in voor de konikpaarden, die volgens haar veel te lijden hebben in het gebied. “Het is gewoon een moeilijk gebied. Voordat de paarden werden verplaatst, was al bekend dat er te weinig voedsel zou zijn.”

Bron: De Stentor

Foto: Archieffoto

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties