Sterpredicaat voor Lichte Tour-merrie Zavita

Sterpredicaat voor Lichte Tour-merrie Zavita

Stamboekkeuring boyl

In de regio Friesland kregen zeven van de veertien merries het sterpredicaat op de KWPN thuiskeuring. De Lichte Tour-merrie Zavita sport-dres (v Special D) behaalde zelfs 80 punten voor exterieur.

“Ook voor de stap en draf kon ik 80 punten geven aan deze zeer aansprekende merrie”, vertelt inspecteur Henk Dirksen.

Zavita heeft zich bewezen onder het zadel, ze liep als jong paard in de halve finale van de Pavo Cup en presteerde vervolgens succesvol in de Lichte Tour met Pytrick Adema. “Deze 15-jarige merrie heeft zich nog heel goed bewaard, is mooi opwaarts gebouwd en heeft een hele mooie voorhand. Het fundament is hard en Zavita is een hele aansprekende merrie.”

Goed bewaard

In de dressuurrichting verdienden de halfzussen Veraline sport-dres d-oc (v Furore) en Esberley B.J. (v Dreamcatcher) beide het sterpredicaat met 70 punten voor exterieur. “Veraline is een 17-jarige merrie die op ZZ-Zwaar niveau heeft gepresteerd en zich goed bewaard heeft. Ze is hoogdrachtig en achter wat week gekoot maar we konden haar opwaarderen naar stermerrie. Haar tienjarige halfzus van Dreamcatcher is een correct gebouwde merrie met een goed model, die voor hogere punten nog wat meer uitstraling mocht hebben. Esberley B.J. heeft op ZZ-Licht niveau gepresteerd en verdiende nu ook het sterpredicaat.”

Indira van het Goorhof

De register A-merrie Indira van het Goorhof (v Don Juan de Hus uit de Grand Prix-merrie Helena vh Goorhof van Gribaldi) kon in het stamboek worden opgenomen en ster verklaard met 75 punten voor exterieur.
Haar moeder presteerde op het hoogste niveau met Theo Hanzon. “Deze zesjarige merrie heeft al het sportpredicaat behaald en voldoet daarmee aan de eisen voor ster. Ze is een krachtige merrie met sterke bespiering. Ze is niet de meest moderne merrie maar wel heel correct en sterk gebouwd”, aldus Henstra.

Correct fundament

Bij Stal Henstra werd ook de Zambesi-dochter Giantum Kieni opgenomen in het stamboek en ster verklaard. Zij is geklasseerd in het ZZ. “Deze achtjarige springgefokte merrie is aansprekend, rijtypisch en ruim voldoende langgelijnd. Ze is evenredig gebouwd, heeft een sterke bovenlijn en hard, correct fundament.”
Deze halfzus van het internationale 1.55m-springpaard Rapide Viando SFN (v.Heartbreaker) kreeg 75 punten voor het exterieur.

De Vermont-dochter Dakietta kreeg het sterpredicaat met 75 punten voor exterieur. “Dit is een royaal ontwikkelde merrie van 1.74m, die goede verhoudingen heeft in haar model en heel correct gebouwd is. Ze heeft dankzij tien winstpunten in het Z het sportpredicaat verdiend”, aldus Bart Henstra over de halfzus van het internationale 1.50m-paard Valencia (v.Indoctro).

Eerste stap

Elf merries kregen 70 punten of hoger voor het exterieur. Bij merries zonder IBOP-, EPTM- of sportpredicaat is dat een eerste stap richting het sterpredicaat en bij de merries met een verrichting levert dat direct het sterpredicaat op.

Dat was in Friesland het geval bij zeven sport-merries.

Bron: KWPN

Foto: archief

Reacties